Struktur Suruhanjaya Runcit yang berbeza

Dengan komisen, pemilik perniagaan runcit membayar peratusan keuntungan mereka dari penjualan produk atau perkhidmatan kepada jurujual mereka. Mereka boleh menawarkan komisen kepada pekerja dan ejen penjualan luar untuk mendorong mereka menjual produk dan mencari pembeli. Oleh kerana struktur komisen dalam banyak bentuk, pemilik perniagaan harus menentukan model yang memungkinkan mereka membayar paling sedikit kepada jurujual sambil memberikan pampasan yang cukup untuk memotivasi mereka.

Memperbaiki

Dalam struktur komisen tetap, pemilik kedai runcit memberikan penjualan secara langsung atau sebahagian peratusan harga jualan produk ketika mereka melakukan penjualan. Perniagaan boleh menetapkan struktur komisen tetap pada semua produk atau pada barisan produk margin tinggi seperti barang mewah atau rancangan jaminan tambahan. Perniagaan runcit boleh mendorong pekerja dengan menawarkan komisen tetap dalam jangka masa pendek untuk mendorong penjualan lebihan inventori atau penjualan percutian.

Pembolehubah

Struktur komisen pemboleh ubah membolehkan jurujual memperoleh komisen berdasarkan tahap. Tahap terendah memberi mereka peratusan keuntungan yang lebih kecil untuk beberapa penjualan. Mereka menerima peratusan harga jualan yang lebih tinggi sebagai komisen jika mereka membuat penjualan tambahan dalam jangka waktu tertentu. Sebagai contoh, pemilik kedai runcit boleh menawarkan komisen 5 peratus kepada pekerja dan ejen yang menjual 10 produk sebulan, tetapi komisen 10 peratus untuk produk tambahan yang mereka jual. Dengan komisen yang berubah-ubah, pemilik perniagaan mendorong pekerja untuk membuat penjualan tambahan.

Sisa

Jurujual luar boleh mendapatkan bukan sahaja komisen dimuka tetapi juga komisen sisa jika mereka merujuk pelanggan berulang ke kedai runcit. Perniagaan yang bergantung pada struktur komisen sisa biasanya menawarkan komisen dimuka yang lebih rendah tetapi memberikan pendapatan pasif kepada jurujual yang berterusan lama setelah mereka membuat penjualan awal. Sebagai contoh, salun kecantikan mungkin menawarkan jurujual $ 50 untuk setiap pelanggan baru yang dirujuknya dan tambahan $ 10 untuk setiap lawatan masa depan yang dibuat pelanggan.

Berkongsi

Dengan struktur komisen pembahagian keuntungan, jurujual menerima sebilangan besar keuntungan pada produk. Struktur komisen jenis ini biasa berlaku di kedai runcit yang menjual produk mewah. Pengedar kereta runcit boleh menawarkan struktur pembahagian keuntungan di mana peniaga dan jurujual menerima sejumlah keuntungan. Sekiranya penjualan kereta pada harga pelekat akan menghasilkan keuntungan $ 5,000, pengedar mungkin mengambil $ 1,000 dan jurujual dapat memperoleh hingga $ 4,000. Komisen jurujual akan bergantung pada seberapa banyak dia menurunkan harga kereta untuk menjualnya.