Apa Kelemahan Memiliki Hak Milik Tunggal?

Kepemilikan tunggal membawa banyak kelebihan, termasuk fleksibiliti operasi dan struktur cukai yang sederhana. Walau bagaimanapun, anda menghadapi sejumlah kelemahan, termasuk tanggungjawab peribadi tanpa had, cukai bekerja sendiri, cukai pendapatan yang berpotensi lebih tinggi, kesukaran untuk mengumpulkan modal dan jangka masa yang terhad. Sebilangan kekurangan ini dapat dikurangkan dengan pendekatan yang tepat.

Tanggungan Tanpa Had

Sebagai pemilik tunggal, semua pendapatan perniagaan anda adalah pendapatan peribadi anda, dan semua hutang perniagaan anda adalah hutang peribadi anda. Sekiranya anda tidak dapat memenuhi kewajipan hutang atau dipaksa muflis di bawah Bab 7, aset peribadi anda berisiko kecuali aset tertentu, seperti alat kerja. Insurans liabiliti perniagaan dapat melindungi anda dari beberapa tetapi tidak semua risiko liabiliti tanpa had.

Cukai Pekerjaan Sendiri

Sebagai pemilik tunggal, anda mesti membayar cukai pekerjaan sendiri sebanyak 13.3 peratus daripada $ 106,800 pertama dalam pendapatan bekerja sendiri pada tahun 2011 jika anda menjana lebih dari $ 400 pada tahun pajak, dan 2.9 peratus daripada jumlah lebih dari itu. Terima kasih kepada Akta Pelepasan Cukai tahun 2010, kadar ini dipotong dari kadar cukai 15.3 peratus - 12.4 peratus dalam cukai Jaminan Sosial, ditambah 2.9 peratus untuk Medicare - yang dibayar oleh pekerja sendiri pada tahun 2010 - kadar yang mungkin kembali suatu hari nanti. Walaupun rakan kongsi juga membayar cukai pekerjaan sendiri dan pekerja membayar cukai yang setara, pemegang saham korporat dan anggota syarikat tanggungan terhad, atau LLC, yang dikenakan cukai kerana syarikat tidak membayar cukai pekerjaan sendiri pada dividen.

Cukai pendapatan

Oleh kerana sebagai pemilik tunggal, pendapatan perniagaan anda dianggap sebagai pendapatan peribadi anda, setiap dolar yang anda peroleh berpotensi untuk memasukkan anda ke dalam kelompok cukai yang lebih tinggi. Kelemahan ini tidak dikongsi oleh pemegang saham korporat (kecuali pemegang saham syarikat S), kerana mereka tidak dikenakan cukai atas pendapatan syarikat melainkan jika ia sebenarnya diedarkan kepada mereka sebagai dividen. Anda boleh menggunakan strategi tertentu, seperti derma amal, untuk mengurangkan pendapatan bercukai anda di bawah potongan untuk kurungan cukai yang lebih tinggi.

Meningkatkan Modal

Pemilik perniagaan menggunakan dua kaedah utama untuk meningkatkan modal - hutang dan ekuiti. Sebagai pemilik tunggal, kredit perniagaan anda adalah kredit peribadi anda - anda tidak boleh menunjukkan sumber kewangan terkumpul sekumpulan orang untuk mendapatkan pinjaman, seperti yang dapat dilakukan oleh perkongsian. Selain itu, anda tidak boleh menjual kepentingan pemilikan dalam perniagaan untuk mengumpulkan modal tanpa mengubahnya menjadi perkongsian.

Tempoh Terhad

Syarikat bertahan sepanjang masa pengasas mereka - secara teorinya, jangka masa mereka kekal. LLC juga boleh memilih jangka masa yang berterusan, dan perkongsian dapat memberikan jangka masa yang berlanjutan setelah kematian pasangan. Sebagai pemilik tunggal, perniagaan anda berakhir apabila anda mati. Oleh itu, tanggungan anda akan dilucutkan dari nilai yang berterusan - aset perniagaan anda akan diedarkan kepada waris anda. Akan tetapi, Anda dapat memberikan dengan kehendak anda bahawa semua aset perniagaan anda akan dipindahkan ke pewaris tunggal yang anda anggap layak untuk mengambil alih perniagaan ketika anda meninggal dunia.