Apakah Keputusan Pemasaran Utama?

Pemasaran bukan hanya iklan dan promosi; ini adalah strategi berlapis yang biasanya dikenal sebagai campuran pemasaran atau "Four Ps," seperti yang dijelaskan dalam artikel University of California, "Pemasaran Sama dengan Empat Ps." Keempat Ps tersebut adalah produk, harga, tempat dan promosi. Setiap bidang ini mengandungi beberapa faktor yang mesti anda atasi untuk membuat keputusan pemasaran penting yang diperlukan untuk melancarkan atau mengekalkan produk.

Pelanggan Apa Yang Anda Mahukan?

Anda boleh memilih pelanggan anda. Anda melakukannya dengan membuat produk atau perkhidmatan yang dikehendaki oleh demografi pengguna tertentu. Demografi pelanggan merangkumi jenis kelamin, umur, bangsa, tahap pendapatan, nilai bersih, lokasi geografi dan maklumat pengenalan peribadi lain.

Sebagai contoh, daripada membuat kasut untuk lelaki, wanita dan kanak-kanak, anda mungkin memutuskan bahawa wanita yang makmur adalah pelanggan sasaran yang anda mahukan. Anda kemudian membuat kasut yang menariknya. Sekiranya anda ingin mensasarkan wanita berpendapatan sederhana dan rendah kerana terdapat lebih banyak daripada mereka dan lebih sedikit pesaing di ruang ini, anda membuat kasut tawar-menawar.

Dengan penghantaran antarabangsa yang berpatutan hari ini dan peningkatan permintaan untuk membeli-belah dalam talian, anda mungkin memperluas strategi pemasaran anda untuk memasukkan pelanggan antarabangsa.

Bagaimana Anda Menghadapi Pesaing?

Persaingan anda mempengaruhi bagaimana anda mengembangkan produk atau perkhidmatan anda, di mana anda akan menjualnya dan apa yang akan anda kenakan. Sekiranya pesaing anda menawarkan produk tawar-menawar yang rendah, anda mungkin bertujuan untuk mendapatkan bahagian pasaran yang lebih kecil dengan menawarkan produk yang bercita-cita tinggi dan berharga. Sekiranya pesaing anda menawarkan beberapa ciri di luar fungsi teras produk, anda mungkin memuatkan produk anda dengan banyak loceng dan wisel.

Menggunakan penyelidikan mengenai ciri pesaing, faedah, harga, saluran pengedaran, pilihan pembayaran, pengiklanan, strategi media sosial dan usaha promosi lain adalah bahagian penting dalam pengambilan keputusan pemasaran.

Apa Manfaat yang Akan Anda Tawarkan?

Orang memerlukan alasan untuk membeli produk anda, menggunakan perkhidmatan anda atau mengupah anda. Banyak orang membeli faedah lebih banyak daripada produk tertentu.

Contohnya, ketika membeli kereta, banyak pengguna terdorong oleh status. Yang lain mahukan keselamatan sebagai faedah utama mereka, sementara yang lain mahukan kebolehpercayaan. Pembuat kenderaan membuat kereta dan jenama yang dibina khusus berdasarkan faedah ini.

Menentukan faedah yang akan anda tawarkan untuk menarik pelanggan membantu anda menentukan cadangan penjualan atau perbezaan unik (UPS) anda, menurut Persatuan Profesional Jualan Nasional.

Cara Menguruskan Jenama

Setelah anda memutuskan USP untuk produk atau perkhidmatan anda, anda membuat jenama atau gambar di sekitarnya. Proses mempromosikan jenama dipanggil branding, dan proses mengekalkan pesan branding yang tepat disebut pengurusan jenama.

Sebahagian daripada proses penjenamaan adalah menggunakan slogan yang konsisten yang mengenal pasti USP produk. Beberapa jenama bergantung pada maskot atau penyokong selebriti. Mesej jenama mesti konsisten untuk mengelakkan kekeliruan di pasaran, yang boleh merosakkan jenama. Contohnya, restoran mewah tidak boleh menawarkan kupon potongan 50 peratus atau promosi tanpa makanan untuk kanak-kanak. Mereka boleh menghantar mesej yang salah kepada pelanggan yang kaya raya.

Apakah Strategi Penetapan Harga Anda?

Beberapa syarikat memutuskan untuk mengenakan harga yang rendah, membuat keuntungan kecil dari setiap penjualan, dengan harapan pendekatan ini menghasilkan banyak penjualan.

Syarikat lain memutuskan bahawa mereka tidak dapat bersaing dengan pesaing yang mapan dengan harga. Syarikat-syarikat ini berusaha untuk menetapkan nilai yang dirasakan dalam benak pembeli dengan menetapkan harga mereka lebih tinggi. Penjualan akan lebih rendah untuk syarikat-syarikat ini, tetapi margin akan lebih tinggi. Selain itu, strategi ini memungkinkan perniagaan menargetkan sepotong pasar yang tidak dapat dimasuki pesaing yang mapan.

Strategi penetapan harga lain yang digunakan syarikat adalah menjual produk atau perkhidmatan mereka dengan harga yang lebih rendah daripada yang mereka perlukan, berdasarkan apa yang bersedia dibayar oleh pasaran. Syarikat-syarikat ini melakukan ini kerana mereka ingin menyukarkan syarikat baru (dengan kos permulaan yang lebih tinggi) untuk memasuki pasaran. Pendekatan ini juga menyukarkan para pesaing untuk mengambil bahagian pasaran tanpa menurunkan harga mereka.

Bagaimana Anda Akan Mengedarkan Produk?

Anda memutuskan di mana anda akan menjual dan menyampaikan produk atau perkhidmatan anda dengan melihat pelanggan sasaran anda dan mengetahui bagaimana mereka berbelanja. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan kumpulan fokus untuk mengetahui tentang proses membuat keputusan pengguna untuk produk atau perkhidmatan. Anda juga boleh menggunakan penyelidikan industri, data persatuan perdagangan, statistik kerajaan dan cara lain.

Melihat di mana pesaing anda menjual dapat memberi anda permulaan untuk menentukan saluran pengedaran anda. Sebagai contoh, anda mungkin tahu bahawa pembeli produk tertentu suka berbelanja dalam talian, tetapi anda mesti melihat faktor yang berkaitan, seperti menggunakan kedai dalam talian anda sendiri, penyelesaian pihak ketiga atau gabungan, seperti menjual di Amazon.

Pengguna yang lebih tua mungkin membeli sebahagian besar produk di pasar anda di kedai batu bata, dengan menggunakan katalog, melalui permintaan surat terus, atau dengan menanggapi iklan TV dan radio respons langsung. Mereka mungkin tidak selesa dengan pilihan pembayaran digital selain kad kredit.

Untuk menilai saluran pengedaran, anda memerlukan kaedah pembayaran dan tahap keselesaan pengguna dengan pilihan seperti PayPal, CashApp, GooglePay, Zelle dan Venmo. Ini adalah bahagian penting dari model pengambilan keputusan pengguna yang perlu anda fahami untuk memastikan pembeli tidak pergi lebih awal semasa proses pembayaran transaksi dalam talian.

Bagaimana Anda Akan Mempromosikan Produk Anda?

Mempromosikan produk atau perkhidmatan merangkumi pengiklanan, perhubungan awam, media sosial, program rujukan, sokongan dan kaedah komunikasi lain.

Bergantung pada khalayak sasaran anda dan cara mereka menggunakan maklumat, anda mungkin tidak perlu menggunakan semua alat promosi yang ada. Contohnya, jika anda memiliki restoran di jalan yang sibuk dengan banyak lalu lintas dan sedikit pesaing, anda mungkin bergantung terutamanya pada papan tanda luaran anda. Anda boleh menambahnya dengan saluran media sosial percuma, seperti Facebook, Twitter dan Instagram.