Syarat untuk Membuka Talent Agency

Keperluan undang-undang untuk agensi bakat berbeza dari negeri ke negeri. Banyak negeri tidak mempunyai syarat untuk pelesenan khas atau pemfailan sama sekali, sementara yang lain memerlukan lesen agensi khusus yang mesti diperbaharui secara berkala. Beberapa negeri juga memerlukan pengajuan dokumen lain, seperti kontrak buruh dan jadual bayaran, dengan agensi pemerintah negeri. Terdapat juga keahlian persatuan dan persatuan profesional yang, walaupun tidak diwajibkan oleh undang-undang, dianggap standard untuk semua agensi bakat terkemuka.

Pelesenan Agensi Bakat

Walaupun lesen perniagaan adalah standard untuk perniagaan apa pun, banyak negeri, seperti California, Florida dan Texas, memerlukan lesen agensi bakat khas. Di California, lesen agensi mesti diperbaharui setiap tahun dengan kos $ 225. Di Florida, yuran lesen mempunyai kos awal $ 300 dan mesti diperbaharui setiap dua tahun dengan bayaran tidak melebihi $ 400. Di Texas, yuran tahunan adalah $ 400.

Perlesenan Agensi Pekerjaan

Negeri-negeri seperti Arizona, Arkansas, Connecticut, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Nevada, New Jersey, New York, North Carolina, North Dakota, Pennsylvania, Utah dan Wyoming serta District of Columbia memerlukan lesen agensi pekerjaan . Walaupun bayaran untuk lesen ini di beberapa negeri adalah standard tanpa mengira saiz agensi, yang lain berdasarkan jumlah ejen di agensi tersebut. Sebagai contoh, bayaran di Kansas adalah $ 25 setiap tahun, sementara di Illinois, bayaran tahunan untuk agensi dengan dua atau kurang ejen adalah $ 250; tiga hingga lima ejen membayar $ 350; enam hingga 10 ejen membayar $ 400; dan agensi yang mempunyai lebih daripada 10 ejen mesti membayar $ 500.

Bon

Banyak negeri memerlukan agensi bakat untuk dijamin dengan jumlah yang boleh berbeza antara $ 500 (Kansas) hingga $ 100,000 (Washington, DC). California memerlukan bon sebanyak $ 50,000. Alaska, New York, North Carolina dan Texas memerlukan bon berjumlah $ 10,000. Connecticut memerlukan bon $ 7,500, Maryland, $ 7,000. Negeri Arkansas, Florida, Illinois dan North Dakota memerlukan bon sebanyak $ 5,000, sementara keperluan bon Pennsylvania adalah $ 3,000. Arizona, Massachusetts, Nevada, New Jersey dan Utah memerlukan bon berjumlah $ 1,000, sementara Kansas dan Wyoming memerlukan bon berjumlah $ 300.

Jadual bayaran

Beberapa negeri mensyaratkan bahawa jadual bayaran diajukan kepada negara, biasanya melalui pesuruhjaya buruh. Negeri-negeri ini merangkumi Arizona, Arkansas, California, Connecticut, Florida, Illinois, New Jersey dan North Carolina serta Washington, DC

Persatuan dan Persatuan

Association of Talent Agents (ATA) adalah persatuan perdagangan terbesar untuk ejen bakat. Ini adalah organisasi bukan untung yang ditubuhkan pada tahun 1937, dan kebanyakan agensi bakat yang mewakili pelakon, pengarah, penulis dan artis kerja lain di televisyen, filem, pentas, radio dan media komersial dan sastera menjadi miliknya. Seperti agensi bakat yang dimiliki, ATA diatur oleh agensi kerajaan negeri dan tempatan. Peranan persatuan ini adalah untuk berunding dengan guild industri, seperti Screen Actors Guild (SAG), Writers 'Guild of America (WGA) dan Director' Guild of America (DGA), antara lain, bagi pihak anggotanya untuk francais perjanjian, tafsiran peraturan, pengesanan sisa dan penyelesaian sengketa.