Cara Menggunakan Bluetooth Nokia untuk Menyambung ke Internet

Sama ada melakukan perbualan video semasa dalam perjalanan perniagaan atau memasukkan sejumlah besar data ke dalam pangkalan data dalam talian syarikat anda, menggunakan komputer riba anda untuk jenis aktiviti ini jauh lebih mudah daripada menggunakan telefon pintar. Sekiranya komputer riba anda tidak mempunyai penyesuai rangkaian tanpa wayar, atau jika anda berada di kawasan tanpa isyarat Wi-Fi, gunakan fitur Bluetooth Nokia anda untuk mengaktifkan telefon pintar anda sebagai modem tanpa wayar sehingga anda dapat menyambung ke Internet dengan komputer riba anda.

1

Tekan kekunci "Menu" di ponsel Nokia anda atau ketuk "Menu" di layar utama. Tekan atau ketuk "Tetapan", "Sambungan", kemudian "Bluetooth." Aktifkan mod Bluetooth pada telefon Nokia, dan pastikan mod Discovery aktif dan aktif.

2

Klik "Mula", kemudian "Peranti dan Pencetak" di komputer anda. Klik butang "Tambahkan perangkat" di tetingkap "Peranti dan Pencetak", kemudian tunggu Windows mengesan telefon Nokia di dekat komputer riba. Klik nama telefon Nokia dalam senarai Peranti Terkesan. Klik “Next” dan tunggu beberapa saat untuk Windows menjalin sambungan Bluetooth dengan telefon Nokia anda.

3

Ketik kod laluan pasangan Bluetooth untuk telefon bimbit Nokia anda, jika diminta. Jika anda belum mengubah kod pasang pasangan yang asli untuk telefon anda, masukkan "0000" atau "1234", kerana ini adalah kod lalai yang digunakan oleh kebanyakan ponsel Nokia. Sekiranya Windows memaparkan mesej "kegagalan untuk menyambung" atau "kod laluan yang salah" dengan kod-kod ini, lihat manual pengguna telefon untuk menentukan kod laluan Bluetooth yang betul. Apabila Windows meminta anda untuk jenis perkhidmatan sambungan, klik pilihan "PAN Network Access Point". Windows menyambung ke telefon pintar melalui pautan Bluetooth tanpa wayar dan membuka sambungan Internet di telefon menggunakan rangkaian wayarles 3G atau 4G penyedia perkhidmatan anda.

4

Lancarkan penyemak imbas Web pilihan anda dan melayari Internet, berbual atau menghantar e-mel seperti biasa.