Contoh Iklan Di Atas Talian

Walaupun terdapat perubahan pesat dalam cara pemilik perniagaan menjangkau pengguna, masih ada nilai dalam apa yang dikenal sebagai iklan baris atas. Jenis iklan ini melibatkan promosi melalui kaedah yang memfokuskan untuk menarik khalayak ramai, seperti iklan di televisyen, radio dan internet. Pengiklanan di atas sangat berkesan apabila pemilik perniagaan dapat memanfaatkan penyelidikan pasaran mereka dan memilih media yang paling banyak digunakan oleh khalayak mereka. Dalam banyak keadaan, iklan di atas talian dikendalikan oleh agensi profesional, yang dapat membantu memilih media dan juga iklan yang paling sesuai untuk media tersebut.

Iklan di Televisyen

Statistik terbaru dari “Total Audience Report” Nielsen menunjukkan bahawa walaupun tontonan TV semakin menurun, penonton dalam demografi berusia 18 hingga 24 tahun masih menonton rata-rata sekitar 13 jam TV setiap minggu. Ini bermaksud TV masih merupakan kaedah yang kuat untuk menjangkau khalayak yang diinginkan, terutamanya jika anda dapat mengiklankan produk dan perkhidmatan anda dalam 90 saat atau kurang. Ini kerana hiburan streaming, di mana "30 saat atau kurang" adalah mantra untuk menarik perhatian penonton, telah memendekkan jangka masa perhatian. Pemilik perniagaan mesti menyewa agensi yang boleh membuat iklan di atas garis yang bergema dan menjual mesej produk tanpa memerlukan terlalu banyak masa. Perniagaan kecil seperti pejabat undang-undang, pengedar kenderaan,butik dan pusat jagaan kanak-kanak boleh membeli tempat iklan TV tempatan untuk menjual pengalaman menggunakan produk atau perkhidmatan, atau untuk menunjukkan bagaimana produk atau perkhidmatan berfungsi. Sebagai media visual, televisyen adalah salah satu kaedah paling berkesan di atas promosi langsung kerana ia melibatkan semua pancaindera dan memberi peluang kepada pemilik perniagaan untuk menangkap imaginasi penonton mereka.

Iklan di Radio

Iklan radio adalah salah satu kaedah promosi di atas talian yang boleh menjimatkan kos untuk pemilik perniagaan kecil. Salah satu sebab terbesar ialah radio adalah media mudah alih yang sesuai dengan bakal pelanggan anda semasa mereka berpindah dari satu tempat ke tempat lain. Walaupun benar bahawa iklan di TV di atas akan menjangkau lebih banyak orang, ia juga akan memerlukan lebih banyak wang dan tidak mempunyai frekuensi dengan mana anda dapat menyiarkan iklan di atas di radio. Kekerapan adalah alat pemasaran yang besar, kerana penyelidikan mendapati bahawa semakin banyak kali audiens anda mendengar sesuatu, semakin besar kemungkinannya untuk melekat dalam fikiran mereka. Radio memberi anda media di mana anda boleh membuat iklan yang beremosi, lucu atau berinformatif, dan melibatkan penonton anda tanpa perlu memperjuangkan ruang di surat khabar atau untuk siaran di televisyen.Radio juga sesuai untuk perniagaan tempatan, kerana ia membolehkan anda mengiklankan promosi, potongan harga dan acara khas untuk menarik pelanggan dalam pasaran yang anda sasarkan.

Iklan di Internet

Internet telah mengubah sifat pemasaran dengan cara yang berkembang setiap tahun, tetapi ini adalah salah satu kaedah utama promosi di atas talian untuk perniagaan kecil. Sebenarnya, sangat sedikit perniagaan yang dapat bertahan tanpa adanya jenis pemasaran dalam talian. Salah satu jenis iklan di atas talian yang paling popular di internet adalah iklan bayar per klik. Dengan jenis iklan ini, anda menawar kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan anda dan apabila calon pembeli melakukan pertanyaan carian, iklan anda akan muncul di halaman hasil. Contohnya, jika anda memiliki kedai buku antik dan pengguna menggunakan "Penjual Buku Antik Tempatan", iklan anda akan muncul di halaman hasil carian. Sekiranya pengguna itu mengklik iklan anda, anda membayar untuk klik tersebut kerana akan mengarahkan pengguna ke laman web atau saluran media sosial anda di mana buku dan produk lain anda dipaparkan.