Cara Menghapus Makluman Trojan AV

Trojan adalah perisian berniat jahat yang sering kali berbentuk program anti-virus yang seharusnya sah di komputer anda, sedangkan pada kenyataannya mereka berusaha mengumpulkan maklumat perniagaan dan peribadi anda. Ironinya, Trojan ini dapat membuat anda percaya bahawa komputer anda menghadapi ancaman keselamatan dengan harapan anda akan memasukkan data kewangan anda untuk membeli program anti-virus yang sah. Buang amaran anti-virus Trojan - dan jangkitan Trojan itu sendiri - dengan mengimbas sistem anda dengan program anti-malware.

1

Matikan komputer. Sekiranya perisian hasad membuat penutupan normal tidak mungkin, putuskan sambungan komputer desktop anda dari stopkontak; untuk komputer riba, tanggalkan bateri dan tarik plag dari dinding.

2

Hidupkan komputer dan terus tekan kekunci "F8" sebelum logo Windows muncul. Pilih "Safe Mode with Networking" dari daftar pilihan dan tekan "Enter" untuk boot ke safe mode dan memotong Trojan.

3

Muat turun program anti-malware (pautan di Sumber). Sekiranya anda menghadapi masalah menggunakan komputer yang dijangkiti untuk memuat turun perisian, muat turun ke komputer lain, simpan ke pemacu USB, kemudian pasang program pada komputer yang dijangkiti dari pemacu USB.

4

Kemas kini dan jalankan program anti-malware anda menggunakan pilihan imbasan penuh. Ini mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi merupakan kaedah paling teliti untuk mengimbas komputer anda. Sekiranya perisian anti-malware mengesan program berbahaya, perintahkan untuk memindahkannya ke peti virus.