Kelebihan Menggunakan Bluetooth Dari Teknologi Sedia Ada

Bluetooth adalah teknologi sambungan tanpa wayar yang membolehkan anda menyambungkan beberapa peranti di rumah anda. Seperti Wi-Fi, anda boleh menggunakan Bluetooth untuk menukar fail dan mengendalikan elektronik. Headset tanpa wayar, telefon bimbit dan juga konsol permainan boleh menggunakan Bluetooth dalam satu atau lain cara. Walaupun Bluetooth mempunyai batasan tertentu, seperti jarak yang lebih pendek dan lebar jalur yang lebih rendah daripada Wi-Fi, ia dapat menjadikan hubungan antara peranti di rumah anda lebih dipercayai daripada alternatif tanpa wayar lain.

Persediaan Ringkas

Menyiapkan sambungan Bluetooth antara dua peranti cepat dan mudah. Antara muka yang tepat untuk melakukannya berbeza-beza bergantung pada peranti anda, tetapi untuk menyambungkan dua peranti, anda perlu membuatnya yang satu dapat ditemui sementara yang lain scan. Setelah alat pengimbas dapat dijumpai, anda memulakan sambungan dan memasukkan PIN seperti yang diarahkan oleh manual pengguna anda. Itu sahaja yang ada. Anda tidak perlu menyambungkan semula peranti setelah dipasangkan.

Keserasian

Alat dengar Bluetooth serasi dengan peranti lain yang menyokong Bluetooth, tanpa mengira model, reka bentuk atau reka bentuk. Anda boleh menggunakannya dengan telefon bimbit anda atau memasangkannya dengan konsol permainan atau komputer anda untuk mudah berbual dalam talian. Papan kekunci Bluetooth anda boleh berfungsi dengan komputer dan PlayStation anda. Satu-satunya masalah yang mungkin anda hadapi adalah jika peranti yang dimaksud hanya dapat dipasangkan dengan sejumlah peranti yang terhad.

Kurang Perkakasan

Jelasnya kekurangan wayar adalah kelebihan Bluetooth, tetapi lebih kecil daripada Wi-Fi. Untuk membuat rangkaian tanpa wayar di rumah anda menggunakan Wi-Fi, anda memerlukan penghala untuk mengatur titik akses. Semua komunikasi antara dua peranti di rangkaian tanpa wayar mesti melalui penghala wayarles anda. Dengan Bluetooth, peranti bercakap antara satu sama lain. Selagi peranti anda sudah mengaktifkan Bluetooth, anda tidak memerlukan perkakasan tambahan untuk menyambungkannya. Sekiranya anda memerlukan perkakasan tambahan, ia dalam bentuk dongle USB kecil yang menambahkan sambungan Bluetooth ke komputer atau peranti anda.

Keselamatan

Bluetooth mempunyai keselamatan yang wujud dalam dua cara. Yang pertama adalah bahawa ia tidak selalu disiarkan, tidak seperti sambungan Wi-Fi. Apabila anda ingin menyambungkan dua peranti melalui Bluetooth, anda menetapkannya agar kelihatan, juga kadang-kadang disebut "dapat ditemui." Penglihatan ini hanya diperlukan sehingga peranti dipasangkan. Setelah dipasangkan, anda boleh mematikan keterlihatan dan memastikan peranti ditutup ke sambungan baru. Tahap keselamatan kedua adalah bahawa dalam kebanyakan kes, anda perlu membenarkan sambungan menggunakan PIN atau kod untuk menyambungkan dua peranti. Contohnya, jika Bluetooth komputer riba anda dapat dijumpai, orang asing masih tidak dapat menyambung ke komputer anda sehingga anda menyetujui sambungannya secara manual. Akhirnya, rangkaian peranti Bluetooth yang lebih pendek bermaksud bahawa pengguna di luar rumah anda tidak mungkin melihat peranti Bluetooth anda.