Bagaimana Mengembangkan Soalan untuk Kumpulan Fokus

Kumpulan fokus adalah alat penyelidikan pasaran penting yang digunakan syarikat untuk mengumpulkan maklum balas mengenai produk dan perkhidmatan mereka. Mereka memberi peluang untuk mengadakan perbincangan dengan sekumpulan individu untuk lebih memahami pandangan dan pendapat mereka. Seorang fasilitator boleh mengemukakan soalan kumpulan, menyelidiki lebih terperinci, dan perbincangan yang cepat antara ahli kumpulan fokus. Salah satu aspek penting dalam kumpulan fokus yang berjaya adalah mengemukakan soalan yang betul.

1

Tetapkan matlamat anda. Penting untuk mengenal pasti maklumat yang anda harapkan semasa kumpulan fokus selesai. Sebagai contoh, jika anda merancang pakaian, adakah anda mahu kumpulan itu membantu menetapkan arah strategik, seperti sama ada anda memperkenalkan pakaian kecergasan atau pakaian perniagaan kasual? Atau adakah anda ingin mengukuhkan pilihan pakaian kecergasan anda dan mengenal pasti titik harga, gaya, dan warna? Sangat mudah untuk mengakhiri kumpulan fokus dengan banyak pendapat yang tidak membentuk bahagian yang padu dari strategi pemasaran tanpa menetapkan tujuan terlebih dahulu.

2

Hadkan soalan anda. Kesalahan biasa yang sering dibuat oleh pemula kumpulan fokus ialah cuba memasukkan terlalu banyak soalan ke dalam satu sesi. Kumpulan fokus 90 minit dengan 10-12 peserta tidak boleh mempunyai lebih daripada lima atau enam soalan utama. Setiap soalan perlu dibincangkan sepenuhnya, dan kemungkinan akan melibatkan penjelasan idea dan komen tertentu. Rancang untuk menghabiskan kira-kira 10 minit untuk setiap topik.

3

Mulakan dengan soalan terbuka. Kumpulan soalan pertama anda harus dirancang untuk mendapatkan gambaran besar. Soalan terbuka meminta idea dan pendapat, bukan jawapan satu atau dua perkataan yang mudah. Menanyakan kepada peserta kumpulan fokus apa pendapatnya mengenai reka bentuk logo adalah soalan terbuka. Menanyakan apakah dia suka warna itu adalah soalan tertutup. Begitu juga dengan bertanya kepada peserta sekiranya mereka suka seluar pendek berwarna merah jambu mungkin tidak akan membongkar bahawa kuning adalah kegemaran mereka. Sangat mudah bagi kumpulan fokus untuk dipandu oleh pertanyaan, yang boleh menyebabkan hasil yang tidak jelas dan pendapat yang tidak jelas.

4

Ikuti soalan khusus. Setelah kumpulan anda menyuarakan pandangan mereka yang tidak disarankan, anda boleh mengemukakan soalan khusus. Adakah kumpulan itu lebih suka tali pinggang elastik pada pakaian latihan mereka atau tali penarik? Adakah anggota kumpulan lebih tertarik pada ciri keselamatan pada kenderaan atau ekonomi bahan bakar? Selidiki alasan untuk setiap pendapat. Para hadirin mungkin memilih ekonomi bahan bakar kerana mereka merasa automobil kontemporari sememangnya aman, pendapat yang dapat membuat perbezaan ketika syarikat yang menaja kumpulan fokus perlu memperuntukkan sumber daya.

5

Kira. Kumpulan fokus menawarkan peluang untuk belajar mengapa orang mempunyai pendapat tertentu. Soalan anda harus cuba menangkap pendapat seluruh kumpulan. Sangat mudah bagi satu atau dua peserta vokal untuk mendorong perbualan sesi. Untuk mengelakkan ini, siasat untuk mengetahui siapa dalam kumpulan itu berkongsi pendapat tertentu. Bertanya siapa yang lebih suka merah dan siapa yang lebih suka biru memberi peluang kepada ahli kumpulan yang kurang vokal untuk mempertimbangkan perbincangan. Sebilangan pandangan dapat diperoleh jika pendapat itu universal bagi semua peserta atau jika pendapatnya sangat berbeza.