Cara Memasukkan Kapsyen di PowerPoint

PowerPoint mempunyai begitu banyak ciri penyuntingan gambar sehingga anda mungkin tidak memerlukan perisian penyuntingan gambar untuk menghasilkan persembahan perniagaan yang kelihatan profesional. Alat seret dan lepas, ubah ukuran dan penentuan kedudukan di PowerPoint memberi anda kemampuan untuk memanipulasi teks, gambar dan bentuk dalam masa nyata. Sekiranya foto atau bentuk memerlukan keterangan yang menarik, misalnya, anda dapat membuatnya dalam beberapa minit menggunakan tetikus, papan kekunci dan imaginasi anda.

1

Lancarkan PowerPoint dan buka persembahan dengan objek yang ingin anda kapsyen. Contohnya, jika anda ingin meletakkan kapsyen di bawah foto di salah satu slaid anda, buka persembahan itu dan klik slaid yang mengandungi foto tersebut.

2

Klik tab "Masukkan" pada pita, dan klik butang "Kotak Teks" di bahagian Teks pita.

3

Klik di bawah objek yang memerlukan kapsyen, tahan butang tetikus kiri anda dan seret tetikus ke kanan untuk melukis kotak teks kecil selebar 2 inci. Pegangan kecil muncul di sekitar tepi kotak teks; gunakan pemegang ini untuk mengubah saiz kotak teks jika diperlukan.

4

Lepaskan butang tetikus dan klik di dalam segi empat tepat. Taipkan perkataan yang sepatutnya muncul dalam kapsyen anda. Pada ketika ini, kotak teks yang mengandungi kapsyen dipaparkan di bawah objek. Sekiranya anda membuat kotak teks terlalu kecil untuk menampilkan semua teks anda secara melintang dan sebahagian teks tidak dapat dilihat, klik salah satu pemegang di sebelah kanan kotak teks dan seret tetikus anda ke kanan untuk menjadikan kotak lebih lebar. Terus menyeret sehingga cukup lebar untuk memaparkan kapsyen anda sepenuhnya.

5

Klik kanan di dalam kotak teks dan pilih "Format Shape" untuk membuka tetingkap dialog Format Shape.

6

Klik butang "Isi" dan tinjau pelbagai jenis corak Isi di bahagian "Isi" Windows. Butang radio muncul di sebelah setiap corak. PowerPoint memilih butang radio "Isi" secara lalai, yang menjadikan kotak teks lutsinar. Corak lain termasuk Solid Fill dan Gradient Fill. Klik "Tutup" untuk sekarang untuk menutup tetingkap Format Shape.

7

Klik kotak teks, tahan butang tetikus kiri anda dan seret kotak teks untuk memusatkan kapsyen anda di bawah objek.