Industri Makanan Segera: Tenaga Pembekal

Restoran makanan segera bergantung kepada pembekal mereka untuk item seperti produk makanan, pembungkusan, serbet dan bekalan tandas. Pembekal boleh bekerjasama dengan beberapa pembeli di kawasan yang sama, sehingga mereka dapat memanfaatkan rundingan kontrak dengan restoran individu. Pemilik restoran berpotensi harus mempertimbangkan daya tawar pembekal ketika memutuskan sama ada akan memasuki industri ini. Sekiranya pembekal mempunyai pengaruh besar di pasaran, unjuran pendapatan mungkin perlu disesuaikan untuk memperhitungkan kenaikan harga penawaran.

Kesan Pembekal Berkuasa

Kuasa tawar pembekal adalah salah satu daripada lima faktor yang mengawal jumlah persaingan dalam industri tertentu. Empat faktor lain adalah daya tawar pembeli, persaingan industri, halangan masuk dan ancaman pengganti. Oleh kerana pembekal memperoleh daya tawar, mereka menurunkan potensi keuntungan untuk industri secara keseluruhan. Sekumpulan pembekal boleh mengancam untuk mengurangkan kualiti produk atau menaikkan harga, yang menyukarkan restoran menanggung kenaikan kos dengan menaikkan harga mereka sendiri.

Faktor Dalaman

Pembekal dengan sedikit pelanggan mungkin lebih cenderung menyerah pada permintaan pembeli daripada pembekal yang mempunyai pangkalan pelanggan yang besar. Pembekal yang mempunyai banyak pelanggan dapat mengatasi kehilangan satu akaun pembeli tanpa mengalami masalah kewangan. Kestabilan kewangan dan aliran tunai pembekal juga mempengaruhi daya tawar.

Pertandingan Pembekal

Persaingan antara pembekal menurunkan daya tawar mereka secara keseluruhan. Restoran makanan segera boleh memilih vendor lain jika terdapat banyak pilihan untuk membeli produk yang sama. Untuk mengatasi ini, pembekal individu mesti menawarkan sesuatu yang istimewa untuk menonjol dari orang ramai, seperti harga yang lebih rendah, masa penghantaran yang lebih cepat, syarat kredit yang lebih fleksibel, kualiti produk yang lebih tinggi atau potongan harga. Sekiranya kumpulan pembekal lebih kecil dan lebih pekat daripada pembeli di industri, pembekal akan mempunyai daya tawar yang lebih tinggi. Pembekal boleh menetapkan standard industri, dan restoran tidak mempunyai pilihan selain menyesuaikan diri.

Pengiktirafan jenama

Pembekal dengan jenama mereka sendiri mungkin mempunyai daya tawar yang lebih tinggi daripada yang hanya menjual produk generik. Kekuatan menjadi lebih besar jika restoran menggunakan jenama pembekal dalam rancangan pemasaran mereka untuk menarik pelanggan. Pelanggan dalam industri makanan setia dengan jenama yang mereka suka. Ramai orang akan pergi ke restoran makanan segera hanya kerana mempunyai produk pembekal tertentu. Sebagai contoh, beberapa restoran terkenal hanya menjual produk Coke dan bukannya Pepsi dan sebaliknya.