Peraturan untuk Lesen Perniagaan di Kentucky

Kentucky mempunyai 120 daerah, masing-masing dengan peraturan, tata cara, bayaran dan borang yang berbeza untuk memohon lesen perniagaan. Selain itu, bergantung pada lokasi perniagaan, pemerintah kota mungkin berperanan dalam proses permohonan. Terdapat banyak liku-liku proses permohonan lesen perniagaan di Kentucky, tetapi dengan pertanyaan dan maklumat hubungan yang tepat, ada kemungkinan untuk menavigasi jalan ke lesen perniagaan yang diluluskan.

Hubungi Kerajaan Daerah dan Bandar

Menghubungi kerajaan tempatan di tempat perniagaan akan berada adalah titik permulaan untuk mendapatkan lesen perniagaan. Senarai kenalan untuk banyak bandar dan daerah Kentucky boleh didapati dalam talian dengan memeriksa laman web Kerajaan Kentucky. Sekiranya perniagaan akan berlokasi di beberapa lokasi, tanyakan kepada pemerintah daerah di setiap lokasi. Jabatan kewangan pemerintah tempatan dapat membantu menjawab segala pertanyaan yang anda ada mengenai izin dan lesen tambahan yang mungkin anda miliki untuk menjalankan perniagaan anda secara sah. Mereka juga dapat memberi anda borang dan jadual yuran dan cukai yang sesuai.

Namakan Perniagaan

Nama perniagaan anda adalah bahagian penting dalam permohonan lesen perniagaan. Anda harus meneliti nama perniagaan yang dicadangkan dengan Pejabat Setiausaha Negara di Kentucky sebelum memilih nama untuk perniagaan tersebut. Nama yang anda pilih mestilah unik dan belum didaftarkan dengan Pejabat Setiausaha. Anda boleh memeriksa untuk mengetahui sama ada nama perniagaan tersedia dengan serta-merta dengan melayari laman web Pejabat Setiausaha Kentucky.

Struktur Perniagaan / Jenis Entiti

Permohonan untuk mendapatkan lesen perniagaan akan menanyakan sama ada perniagaan tersebut akan menjadi hak milik tunggal, syarikat, perkongsian, atau syarikat tanggungan terhad. Dalam kebanyakan keadaan, borang tambahan mungkin perlu dilengkapkan untuk semua jenis entiti kecuali hak milik tunggal. Pejabat Setiausaha Kentucky dapat membantu mendapatkan borang tambahan ini dan menentukan jenis entiti mana yang terbaik.

Nombor Pengenalan Majikan

Nombor Pengenalan Majikan atau EIN, juga dikenali sebagai nombor pengenalan cukai persekutuan, akan diminta pada permohonan lesen perniagaan. Anda mungkin memerlukan nombor ini jika anda mempunyai pekerja, beroperasi sebagai perkongsian, atau syarikat, atau memenuhi syarat lain. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri boleh memberitahu anda jika anda perlu memohon EIN.

Bayaran Permohonan

Permohonan lesen perniagaan dan bayaran pembaharuan dibayar setiap tahun di Kentucky. Bayaran boleh bermula pada $ 10.00 setiap tahun dan meningkat menjadi ribuan dolar bergantung pada daerah, jenis perkhidmatan yang ditawarkan perniagaan, dan jumlah pekerja. Sebilangan besar permohonan akan menyenaraikan yuran ini secara terperinci serta memberi tarikh pembaharuan dan penalti kerana terlambat.

Pertimbangan Tambahan

State of Kentucky dan pemerintah daerah daerah perniagaan anda mungkin memerlukan izin atau lesen tambahan untuk perniagaan tersebut. Biasanya, izin dan lesen tambahan ini bergantung pada jenis perkhidmatan yang akan diberikan oleh perniagaan. Contoh perniagaan yang memerlukan pelesenan tambahan adalah restoran, perkhidmatan pembinaan atau kontrak, kosmetologi, perkhidmatan perubatan atau doktor, dan salon kuku. Perniagaan mungkin diminta untuk membawa insurans untuk pekerja, seperti pampasan pekerja, atau tanggungjawab sekiranya berlaku kerosakan semasa memberikan perkhidmatan. Sekali lagi, kerajaan tempatan dapat membantu memastikan anda mengetahui pertimbangan tambahan ini semasa anda melengkapkan permohonan lesen perniagaan.