Cara Berurusan Dengan Pelanggan Ketika Mereka Mengeluh Tentang Talian Panjang

Kadang kala, garis panjang adalah bahagian perniagaan yang tidak dapat dielakkan. Walaupun sangat sesuai untuk mempunyai kakitangan yang mencukupi untuk menampung keperluan pelanggan dan mengelakkan aduan, apabila anda mengalami kelewatan dan masa menunggu yang serius, cubalah menenangkan pelanggan anda agar mereka tidak kecewa dan pergi. Sekiranya anda tahu terlebih dahulu anda akan mempunyai tunggakan yang ketara, beri amaran kepada pelanggan mengenai kelewatan supaya mereka tidak terjaga dan dapat merancang jadual mereka dengan sewajarnya.

Atasi Masalahnya

Pelanggan yang sudah kecewa dengan masa menunggu yang lama cenderung menjadi lebih kesal sekiranya pihak pengurusan nampaknya tidak peduli dengan masalah tersebut. Kadang kala pengakuan mudah mengenai kekecewaan itu akan membantu pelanggan berehat dan merasa tidak senang. Contohnya, "Maaf untuk orang lama, kami agak kekurangan kakitangan. Kami tahu masa anda sangat berharga dan kami menghargai kesabaran anda. Kami akan menghubungi anda secepat mungkin. "

Terangkan Apa yang Anda Lakukan

Beritahu pelanggan berapa lama mereka boleh menunggu, dan apa yang anda lakukan untuk menyelesaikan masalahnya. "Maaf atas kelewatan itu - komputer kami mati dan kami memproses semuanya dengan tangan. Saya hanya meminta beberapa komputer riba dari pejabat utama untuk membantu mempercepatnya, tetapi sekarang kami sedang menunggu sekitar 20 minit menunggu untuk menghubungi anda dan memeriksa. " Pendekatan ini mengatakan bahawa anda tahu ada masalah dan anda proaktif untuk mengatasinya.

Menawarkan Keselesaan

Salah satu sebab pelanggan kecewa dengan masa menunggu dan garis panjang adalah kerana mereka berdiri atau tersekat di tempat. Sekiranya boleh, sediakan tempat duduk, atau berikan nombor supaya orang dapat berjalan-jalan sementara mereka menunggu nombor mereka dipanggil. Sekiranya anda mempunyai garis yang meluas ke jalan, buang botol air. Sekiranya ada cara untuk mempercepat perkhidmatan - seperti mengirim staf melalui talian untuk menerima pesanan - lakukan untuk memberi tahu pelanggan bahawa anda melakukan semua yang anda boleh untuk menjadikan pengalaman itu tidak begitu mengecewakan.

Beri percuma

Katakan, "maaf atas penantian" dengan memberi pelanggan sesuatu yang tambahan atau tidak dijangka. Tawarkan potongan peratusan di daftar setelah menunggu lama, atau berikan kupon untuk kegunaan masa depan. Bawalah makanan ringan atau makanan percuma yang diberi logo sebagai isyarat niat baik. Pelanggan akan merasa dihargai dan menghargai usaha dan sikap anda.