Penggunaan Kapasiti dan Kesan Terhadap Produk dan Keuntungan

Merancang penggunaan kapasiti pembuatan anda untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi sambil memaksimumkan keuntungan adalah kunci kejayaan perniagaan anda. Penggunaan kapasiti bergantung pada permintaan pasaran dan penjadualan pengeluaran untuk penggunaan kemudahan anda yang paling efisien. Pendekatan terstruktur untuk perencanaan kapasitas memungkinkan Anda menggunakan tingkat penggunaan kapasitas untuk menentukan kapan Anda perlu mengembangkan kapasitas untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk produk anda.

Penggunaan Rendah

Sekiranya sebahagian daripada kemampuan pengeluaran anda tidak berfungsi, pelaburan anda di kemudahan dan peralatan tidak menjana pendapatan dan mengurangkan potensi keuntungan anda. Oleh kerana jumlah pengeluaran tambahan tidak meningkatkan kos tetap, penggunaan kapasiti yang lebih tinggi dapat mengakibatkan kos produk per unit lebih rendah dan potensi keuntungan yang lebih tinggi.

Sebagai contoh, jika kemudahan anda mempunyai kapasiti 1,000 unit sebulan dan berharga $ 10,000 sebulan untuk beroperasi, menghasilkan 500 unit dengan kos berubah $ 20 berharga 500 x $ 20 ditambah $ 10,000 dengan jumlah $ 20,000, atau kos seunit $ 40. Sekiranya anda menghasilkan 800 unit, kos anda adalah $ 20 x 800 ditambah $ 10,000 dengan jumlah keseluruhan $ 26,000, atau $ 32.50 seunit. Sekiranya anda dapat menjual 800 unit dengan harga yang dikurangkan $ 35, keuntungan keseluruhan anda akan meningkat.

Puncak

Kecuali perancangan anda mengimbangi, peningkatan penggunaan kapasiti boleh merosakkan kualiti produk dan keuntungan. Apabila anda melihat puncak permintaan mendekati peningkatan pesanan untuk produk anda, anda harus menunda penghantaran sehingga anda dapat melancarkan kesan pada jadual pengeluaran anda. Puncak yang melebihi kapasiti maksimum normal menyebabkan masalah dalam pengeluaran yang mempengaruhi kualiti produk dan lebihan masa yang mengurangkan keuntungan. Menguruskan permintaan anda melalui penyesuaian harga untuk mengurangkan permintaan semasa puncak dan meningkatkan permintaan semasa melalui palang menyeimbangkan jadual anda dan mencapai keuntungan maksimum.

Penggunaan Penuh

Apabila produk anda berjaya, anda dapat mencapai penggunaan kapasiti penuh, menghasilkan keuntungan tinggi dan kilang pembuatan yang efisien yang menghasilkan produk berkualiti tinggi. Sekiranya anda mahu syarikat anda berkembang, dan jika perancangan anda telah meramalkan arah penggunaan semua kapasiti anda dengan betul, anda kini boleh menjangkakan mempunyai kapasiti baru yang akan online untuk mengambil alih permintaan baru. Keuntungan anda akan menurun apabila jumlah penggunaan kapasiti anda menurun buat sementara waktu, tetapi permintaan yang meningkat akan membawa keuntungan kembali ke tahap yang lebih tinggi ketika anda menghampiri penggunaan kapasiti baru sepenuhnya.

Penggunaan berlebihan

Apabila penggunaan kapasiti melebihi maksimum kerana permintaan yang melebihi kemampuan anda untuk membekalkan produk, kos anda meningkat dan kualiti produk menurun. Untuk memenuhi permintaan yang berlebihan, anda harus menjadualkan kerja lebih masa yang mengakibatkan kos yang lebih tinggi dan pekerja yang tertekan yang melakukan lebih banyak kesalahan. Tidak banyak masa untuk penyelenggaraan peralatan, dan pekerja berusaha untuk mengekalkan tahap pengeluaran yang tinggi. Anda harus mengelakkan penggunaan kapasiti yang berlebihan dengan bertindak mengurangkan permintaan dengan masa penghantaran yang lebih lama dan harga yang lebih tinggi.