Menambah Slaid Teks dalam Final Cut Pro

Filem profesional biasanya merangkumi slaid tajuk yang memaparkan tajuk filem dan memberi penghargaan kepada pelakon, kreatif dan kakitangan produksi yang mengusahakan produksi. Perisian pembuatan dan penyuntingan video Final Cut Pro Apple merangkumi penghasil teks tajuk yang boleh anda gunakan untuk menambahkan kredit atau kapsyen yang kelihatan profesional pada filem atau klip video anda. Setelah membuat teks untuk slaid, seret dan lepaskan ke trek video dalam projek filem anda.

1

Lancarkan Final Cut Pro. Buka projek filem yang anda mahu tambahkan slaid tajuknya.

2

Klik tab "Video" atau "Audio" di panel Viewer. Pilih "Teks" dari menu konteks pertama, dan kemudian pilih pilihan teks pilihan anda dari menu konteks tambahan. Anda dapat memilih "bagian bawah ketiga" untuk menampilkan teks slaid judul di bagian bawah layar, atau "teks garis besar", "teks bergulir," "merangkak" atau "teks mesin taip," atau hanya "teks" untuk kapsyen statis . Untuk slaid tajuk sederhana, pertimbangkan untuk memilih pilihan "teks" untuk memaparkan slaid statik pada filem. Klik dua kali penjana teks dari pilihan di bawah tab "Kesan" penyemak imbas.

3

Klik tab "Controls" di panel Viewer. Ketik teks yang anda mahu muncul dalam slaid di kotak input "Teks". Pilih pilihan pemformatan teks tambahan dengan menu lungsur di bawah kotak input "Teks". Anda boleh memilih muka font, ukuran font, warna font dan penjajaran teks. Untuk memilih warna teks khusus, gunakan alat pemilih warna atau gunakan alat "eyedropper" untuk memilih warna dari bingkai video dalam film.

4

Gerakkan kawalan gelangsar yang sesuai untuk mengubah warna, ketepuan dan kecerahan warna teks yang dipilih. Gunakan kawalan gelangsar untuk mengubah jarak teks, ketinggian dan lebar huruf dan garis depan antara baris teks. Manipulasi semua kawalan sehingga anda berpuas hati dengan penampilan teks di panel pratonton.

5

Klik pada trek video destinasi yang ingin anda tambahkan slaid tajuknya di panel Timeline filem. Sekiranya anda mengklik trek video yang bertindih dengan trek video lain, video di trek bawah akan muncul sebagai latar belakang teks. Jika tidak, teks muncul pada latar belakang hitam. Gerakkan anak panah "Dalam" dan "Keluar" ke kedudukan yang betul pada klip tajuk untuk menetapkan jangka masa klip.

6

Klik tab "Video" di panel Viewer. Seret klip tajuk dari panel Viewer dan jatuhkannya ke panel Timeline. Final Cut Pro menambahkan teks tajuk ke projek filem anda.