Cara Memuat Naik Fail ke Bitly

Memendekkan alamat Internet menjadikannya lebih mudah untuk berkongsi pautan penting dengan ahli lain dalam organisasi anda. Bitly adalah syarikat Betaworks yang dimiliki oleh Bitly Incorporated, dan ia adalah perkhidmatan Web perkongsian pautan terbesar di dunia. Walaupun Bitly menyediakan kemampuan untuk berkongsi dan memendekkan URL, ia tidak menyokong memuat naik fail terus ke laman web. Nasib baik, banyak perkhidmatan hosting fail percuma menyokong berkongsi fail yang dimuat naik sebagai URL, yang kemudian anda boleh tampal ke Bitly untuk membuat URL yang dipendekkan dan disesuaikan. Pautan Bitly yang dipendekkan kemudian dapat dikongsi dengan orang lain untuk akses terus ke fail asal anda.

Muat Naik Fail

1

Navigasi ke laman web perkhidmatan hosting fail, seperti Dropbox, Google Drive atau SkyDrive, dan kemudian log masuk ke akaun anda (pautan di Sumber).

2

Muat naik fail dari komputer anda ke laman web perkhidmatan hosting fail. Proses ini akan berbeza bergantung pada perkhidmatan yang anda gunakan. Sebagai alternatif, cari fail yang ingin anda kongsi yang sebelumnya anda muat naik ke laman web perkhidmatan hosting.

3

Pilih pilihan untuk berkongsi fail, dan kemudian salin URL. Contohnya, klik "Kongsi Pautan" di sebelah fail yang ingin anda kongsi, klik "Dapatkan URL" dan kemudian salin URL tersebut.

Daftar untuk Bitly

1

Buka penyemak imbas Web dan arahkan ke laman web Bitly (lihat Sumber.)

2

Klik "Sertai Sekarang. Percuma!" butang.

3

Masukkan nama pengguna, alamat e-mel dan kata laluan anda ke dalam bidang yang diperlukan, dan kemudian klik butang "Buat Akaun". Sebagai alternatif, klik butang "Daftar dengan Facebook" atau "Daftar dengan Twitter", dan ikuti arahan untuk mendaftar menggunakan akaun Facebook atau Twitter anda.

Buat Pautan Bitly

1

Log masuk ke akaun Bitly anda.

2

Klik butang "Tampal Pautan Di Sini ...", klik ke medan "Tampal URL untuk Simpan dan Pendekkan" dan kemudian tampal URL untuk fail yang ingin anda kongsi. Pautan Bitly dibuat secara automatik.

3

Klik butang "Umum" untuk menukar tetapan privasi pautan, dan kemudian klik "Tambahkan Catatan" untuk menambahkan komen ke pautan anda. Alamat untuk fail yang anda bagikan dengan Bitly dapat disalin ke papan keratan anda dengan mengklik butang "Salin" di sebelah URL.