Berapa kerapkah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka menyediakan penyata kewangan untuk tujuan pelaporan luaran?

Syarikat yang diperdagangkan secara terbuka mempunyai kewajipan untuk mengemas kini pelabur, pemberi pinjaman, pelanggan dan pihak lain yang berminat mengenai keadaan kewangannya secara berkala. Tidak seperti syarikat swasta, syarikat awam dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dan tertakluk kepada undang-undang sekuriti persekutuan yang menentukan berapa kerap, dan kapan, syarikat mesti mengeluarkan penyata kewangan. Tarikh akhir penyediaan laporan kewangan bergantung pada pengapungan awam syarikat - nilai pasaran stoknya yang belum dijelaskan, tidak termasuk saham yang dimiliki oleh orang dalam. Kegagalan memberikan laporan kewangan yang diperlukan pada tarikh akhir SEC boleh menyebabkan penangguhan atau penghapusan stok syarikat.

Filer Tidak Dipercepat dan Syarikat Pelapor Lebih Kecil

Sebuah syarikat dengan float awam kurang dari $ 75 juta diklasifikasikan sebagai pemfail tidak dipercepat oleh SEC, sementara sebuah syarikat awam yang tidak mempunyai pengapungan awam atau mempunyai pendapatan kurang dari $ 50 juta dianggap sebagai syarikat pelapor yang lebih kecil. Dari semua syarikat awam, pemfail tidak dipercepat dan syarikat pelapor yang lebih kecil mempunyai garis masa yang paling murah hati untuk menyediakan penyata kewangan mereka. Dalam tempoh 45 hari setiap akhir suku tahun dan 90 hari setiap akhir tahun, syarikat-syarikat ini mesti mengemukakan penyata kewangan dengan SEC. Secara keseluruhan, semua syarikat awam mesti menyediakan penyata kewangan untuk tujuan pelaporan luaran empat kali setiap tahun.

Filer Dipercepat Besar

Di sisi lain spektrum adalah pemfail dipercepat besar - syarikat dengan jumlah awam $ 700 juta atau lebih. Seorang pemfail yang dipercepat mesti mengemukakan penyata kewangan suku tahunannya dengan SEC dalam 40 hari akhir suku dan penyata kewangan tahunannya dalam tempoh 60 hari akhir tahun. Walaupun dalam jangka masa yang singkat ini, beberapa syarikat, seperti Amazon dan Microsoft, menyiapkan dan memfailkan penyata kewangan mereka menjelang tarikh akhir.

Penapis Dipercepat

Pemfail yang dipercepat, sebuah syarikat dengan pelayaran awam lebih besar daripada atau sama dengan $ 75 juta, tetapi kurang dari $ 700 juta, diminta untuk memfailkan kewangan suku tahunannya dalam 40 hari suku akhir dan kewangan tahunannya dalam 75 hari akhir tahun. Berbanding dengan pemfail dipercepat besar, pemfail dipercepat mempunyai 15 hari tambahan untuk menyiapkan penyata kewangan akhir tahun mereka tetapi harus mematuhi tarikh akhir 40 hari yang sama untuk tiga suku pertama tahun ini.

Perubahan dalam Status Pemfailan

Apabila terdapat perubahan ketara dalam harga saham syarikat atau jumlah saham tertunggak, float awam syarikat mungkin berubah, yang seterusnya dapat mengubah tarikh akhir penyediaan penyata kewangan. SEC menghendaki syarikat awam menentukan status pemfailannya pada hari perniagaan terakhir suku kedua untuk tahun sebelumnya. Oleh itu, tarikh akhir penyata kewangan untuk tahun kelima adalah berdasarkan pengapungan awam pada akhir suku kedua pada tahun keempat.