Cara Mendamaikan Buku Tunai dalam Perakaunan Kewangan

Pemilik perniagaan kecil hari ini kemungkinan besar menggunakan perisian perakaunan untuk menyelenggara buku-buku tersebut. Perisian ini merekodkan semua urus niaga semasa ia berlaku, baik debit dan kredit dan kemudian menjalankan laporan mengenai apa yang tertinggal ketika penyata bank diselaraskan. Memahami bagaimana proses ini berfungsi dengan buku tunai yang mengandungi semua penerimaan dan pembayaran tunai, termasuk deposit dan pengeluaran bank, membantu pemilik perniagaan mengesahkan kebenaran urus niaga tunai.

Ia juga penting dalam mengesan penipuan dan aktiviti haram. Anda memerlukan rekod perakaunan yang dikemas kini dan penyata bank semasa untuk mendamaikan akaun.

Tempoh Masa untuk Pendamaian

Anda harus menggabungkan buku tunai dengan penyata pada akhir setiap kitaran bank. Dengan menutup buku-buku tersebut dengan rekonsiliasi di akhir setiap penyata bank, tugasnya jauh lebih cepat dan lebih mudah diatur. Ini juga memberi anda maklumat terkini mengenai penghutang belum selesai yang mungkin perlu ditangani. Setelah menerima penyata bank, padankan tarikh kitaran penyata dengan jangka masa dalam buku.

Sebilangan besar penyata bank berjalan mengikut kitaran bulanan. Demi pemahaman, anggap bahawa kitaran bermula dari hari pertama bulan hingga hari 31 pada penyataan yang ada. Padankan tarikh ini dengan buku perakaunan anda. Ini adalah tempoh anda berdamai. Jangan cuba menyelaraskan item yang direkodkan selepas kitaran kerana bank belum akan menghantar apa-apa.

Pengesahan Baki Bank

Anda boleh menggabungkan buku dan penyata dengan borang pendamaian yang dimuat turun dalam talian atau menggunakan selembar kertas dengan nilai buku anda di lajur kiri dan nilai penyata bank di sebelah kanan. Perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah memeriksa baki permulaan. Sekiranya anda mendamaikan dengan betul bulan sebelumnya, penyata bank dan buku tunai anda harus sama. Baki akhir tidak akan sama kecuali semua deposit dan pengeluaran dikeluarkan oleh bank.

Menambah Deposit dalam Transit

Deposit tunai biasanya direkodkan dengan segera, tetapi mungkin ada kelewatan. Sekiranya deposit tunai dalam rekod anda belum dimasukkan ke dalam penyata bank, ambil kira ini.

Pengurangan Lain untuk Yuran dan Denda

Salah satu sebab banyak buku tunai pemilik perniagaan kecil dimatikan adalah kerana mereka tidak meluangkan masa untuk memotong yuran bank dan denda. Kurangkan ini dari buku anda berdasarkan maklumat yang diberikan oleh bank.

Penyelesaian Masalah untuk Kesalahan

Sekiranya semua urus niaga telah dicatat dengan betul dalam proses pendamaian, baki akhir buku tunai dan penyata harus sama. Sekiranya tidak, mulailah memeriksa setiap deposit untuk memastikan jumlahnya betul. Kadang-kadang percanggahan menunjukkan seseorang menukar jumlah deposit secara palsu.