Cara Melumpuhkan Pemajuan Port di NetGear

Penghala Netgear anda menggunakan port bernombor untuk membenarkan atau tidak membenarkan jenis lalu lintas tertentu ke komputer anda. Sebilangan permainan atau program memerlukan penerusan port untuk bertindak secara optimum. Konfigurasi penerusan port dikonfigurasi sebagai peraturan dalam router Netgear. Untuk menghentikan pemajuan port, anda dapat menghapus peraturan ini, yang akan membolehkan router Netgear anda menggunakan tetapan lalai untuk port, atau anda boleh memilih untuk menonaktifkannya, sehingga anda dapat mengaktifkannya kembali dengan mudah di kemudian hari.

1

Lancarkan penyemak imbas Web dan tekan "192.168.0.1" di bar alamat. Masukkan nama pengguna dan kata laluan Netgear untuk log masuk. Secara lalai, nama pengguna adalah "admin" dan kata laluan adalah "kata laluan."

2

Klik "Port Forwarding" di bawah bahagian Advanced.

3

Nyahtanda kotak "Aktifkan" di sebelah setiap peraturan pemajuan port yang ingin anda lumpuhkan. Sekiranya model Netgear anda tidak menawarkan kotak centang Aktifkan, model tersebut akan berada di bawah menu Edit Perkhidmatan. Sebagai alternatif, pilih peraturan dan klik "Padam."

4

Klik bulatan di sebelah peraturan penerusan port yang ingin anda nonaktifkan dan klik "Edit Perkhidmatan." Keluarkan tanda semak "Aktifkan" dan klik "Terapkan." Sebagai alternatif, pilih "Sekat Selalu" dari menu lungsur Tindakan.

5

Klik "Terapkan Perubahan" untuk mematikan pemajuan port.