Cara Memulakan Think Tank

Badan pemikir adalah platform untuk mencipta dan melaksanakan penyelesaian untuk masalah sosial, ekonomi, politik dan kesihatan, antara lain. Mereka adalah organisasi penyelidikan yang berusaha untuk mempengaruhi perundangan dan opini publik melalui laporan dan penelitian yang disokong yang dikeluarkan kepada media berita, pembuat undang-undang dan masyarakat. Badan pemikir menawarkan cara untuk mempengaruhi perubahan dan berkomunikasi dengan orang yang berminat dengan sebab-sebab seperti itu. Badan pemikir yang berkesan memerlukan mesej yang jelas, orang yang bersedia melakukan kerja itu, dan menerbitkan penyelidikan.

Rangka Kerja

Setiap kumpulan pemikir mempunyai sebab yang diteliti dan disokong. Untuk memulakan anda mesti menentukan tujuan anda dengan jelas. Kembangkan misi, visi, objektif dan mesej kumpulan pemikir anda. Nyatakan dengan jelas apa yang ingin anda capai. Kenal pasti calon terbaik untuk kumpulan pemikir anda dengan membina kriteria keahlian. Berikan cara untuk individu yang berminat untuk menghubungi anda --- alamat e-mel, nombor telefon, dan / atau alamat fizikal.

Buat Buzz

Kembangkan profil di rangkaian sosial yang sering dikunjungi oleh ahli ideal anda. Di rangkaian ini, anda membuat perbincangan, waktu mesyuarat, dokumen dan pautan ke maklumat industri. Hantar siaran berita ke kedai media yang menjadi ahli ideal anda --- surat khabar, blog, rancangan radio dan majalah --- mengumumkan bahawa anda sedang membentuk kumpulan pemikir. Kirimkan risalah di kawasan yang sering dikunjungi ahli ideal, seperti rumah kopi, perpustakaan, pusat komuniti, kedai khusus, universiti dan kolej. Lawati forum dalam talian yang relevan dengan tujuan anda dan hantarkan topik yang mengumumkan kumpulan pemikir anda dan cara menghubungi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Mengadakan Acara

Rancang dan atur acara rangkaian di hotel, universiti, perpustakaan, dewan mesyuarat atau restoran untuk individu yang berminat dengan tujuan anda. Kembangkan agenda yang memperkenalkan kumpulan pemikir dan bagaimana menjadi ahli. Paparkan bahan maklumat dan aplikasi untuk keahlian. Ini juga boleh dilakukan di lokasi persidangan yang relevan pada waktu petang, sebelum atau selepas persidangan, atau sebagai aktiviti persidangan. Pastikan acara anda disetujui oleh lokasi atau persidangan agar anda tidak melanggar peraturan apa pun.

Hantar Jemputan

Sekiranya anda telah mengenal pasti bakal peserta, anda boleh menjemput mereka untuk menjadi ahli. Ini mungkin dilakukan dengan membuat surat atau jemputan elektronik. Dalam surat-menyurat anda, jelaskan mengapa anda memilihnya, kerangka kerja anda dan bagaimana mereka boleh terlibat. Sekiranya mereka tidak berminat, minta mereka mencadangkan individu yang memenuhi kriteria keahlian. Bagi mereka yang berminat dan menghantar dokumen keahlian, hantarkan surat alu-aluan rasmi dan jadual tarikh mesyuarat.

Mulakan Blog

Blog mungkin menyatukan mereka yang mempunyai minat. Anda boleh membuat catatan blog atau artikel mengenai mengapa anda ingin memulakan kumpulan pemikir dan menjelaskan tujuan dan objektif anda. Buat dialog dan minta pembaca menyumbang idea dan pendapat mereka. Tambahkan tab keahlian pada bar navigasi anda bagi mereka yang ingin menyertai usaha anda. Pastikan menghubungkan blog anda ke saluran media sosial untuk menyampaikan berita mengenai blog anda dan berhubung dengan individu lain yang berfikiran sama.