Cara Membuat PDF Dengan Tab Indeks Interaktif

Anda tidak akan berfikir dua kali untuk membuat panel navigasi untuk laman web perniagaan anda, kerana elemen ini penting untuk navigasi yang mudah. Anda boleh melakukan sesuatu yang serupa dengan data dalam PDF, untuk membolehkan rakan atau pekerja anda mengakses maklumat yang diperlukan dengan cepat. Setara PDF dari panel navigasi adalah panel penanda halaman, yang menyimpan pautan yang bertindak sebagai tab indeks interaktif. Beberapa sumber menjadikan pautan panel ini mudah. Beberapa menawarkan alat untuk membuat penanda buku dari kandungan yang ada seperti tajuk, sementara yang lain mempunyai perintah untuk membuat penanda buku secara langsung.

Microsoft word

1

Buka di Word dokumen berbilang halaman dari mana anda ingin membuat PDF bertanda buku.

2

Navigasi ke halaman di mana anda ingin memasukkan penanda buku, dan kemudian klik perintah "Bookmark" dari tab Sisipkan. Ketik nama di medan Nama Penanda Buku, dan kemudian klik "Tambah" untuk membuat penanda buku. Buat penanda buku tambahan dengan cara yang sama.

3

Klik arahan "Fail" menu "Simpan Sebagai", dan kemudian klik "PDF" dari kawalan Jenis Fail. Ketik nama fail dalam kawalan Nama Fail, dan kemudian klik butang "Pilihan". Tandai kotak centang "Buat penanda buku", dan kemudian klik pilihan "Penanda halaman kata".

4

Klik "OK," diikuti dengan "Simpan" untuk membuat PDF bertanda buku. Buka PDF di Pustaka, dan kemudian klik butang "Bookmark" berbentuk pita di Navigation Pane di sebelah panel Document. Penanda halaman yang anda buat di Word muncul di panel Penanda Halaman. Klik penanda halaman untuk pergi ke halaman yang dipautkan.

PDF995

1

Muat turun dan pasang program PDF995, PDFEdit995 dan Penukar Percuma dari Perisian995 (pautan dalam Sumber). Buka sebarang dokumen berbilang halaman yang ingin anda buat dari PDF. Satu-satunya syarat adalah bahawa program yang membuka dokumen mempunyai perintah mencetak.

2

Tekan "Ctrl-P" untuk membuka kotak dialog Cetak, dan kemudian pilih "PDF995" sebagai peranti yang akan dicetak. Klik "Cetak," dan kemudian ikuti arahan untuk menamakan dan menyimpan fail PDF.

3

Jalankan PDFEdit995, dan kemudian klik tab "Penanda Halaman". Klik butang "Tambah Penanda Buku", dan kemudian ketik, dalam kawalan Nombor Halaman, nombor halaman untuk memautkan penanda buku. Ketik nama penanda buku dalam kawalan Tajuk, dan kemudian klik "OK." Klik butang "Tambah penanda halaman" untuk memasukkan penanda halaman dalam PDF.

Adobe Acrobat

1

Buka Acrobat, dan kemudian klik item "Buat" pada menu "Fail". Klik "PDF dari File," dan kemudian pilih dokumen berbilang halaman dari penyemak imbas fail. Klik "Buka" untuk menukar dokumen ke format PDF.

2

Navigasi ke teks yang anda mahu buat penanda buku, dan kemudian pilih teksnya. Klik kanan pilihan dan pilih "Tambah Penanda Buku." Sebagai alternatif, tekan "Ctrl-B" setelah memilih teks.

3

Simpan PDF yang ditanda buku.