Cara Mencari Hasil Memaksimumkan Hasil

Harga yang memaksimumkan pendapatan adalah kos di mana perniagaan akan menghasilkan pendapatan terbanyak untuk item tertentu. Untuk mencari harga yang akan memaksimumkan pendapatan, perniagaan harus bereksperimen dengan berbagai strategi penetapan harga untuk melihat mana yang terbaik, atau memiliki pemahaman yang tepat mengenai kurva permintaan produk yang dijualnya.

Memaksimumkan Keuntungan berbanding Memaksimumkan Pendapatan

Jangan mengelirukan pemaksaan keuntungan dengan pemaksimum pendapatan Istilah "pendapatan" digunakan untuk menggambarkan semua wang yang diterima oleh perniagaan, sementara keuntungan merujuk kepada uang bersih yang diperoleh bisnis setelah semua perbelanjaan dikurangi dari jumlah pendapatan. Untuk memaksimumkan keuntungan, perniagaan harus mempertimbangkan tidak hanya harga dan permintaan pengguna, tetapi juga harga unit produksi produk atau perkhidmatan. Untuk memaksimumkan pendapatan, perniagaan hanya harus mempertimbangkan hubungan antara harga dan permintaan pengguna.

Keluk Permintaan

Sebagai pembeli, anda mungkin menyedari bahawa keinginan atau kesediaan anda untuk membeli sesuatu produk boleh meningkat atau menurun seiring dengan kenaikan atau penurunan harga produk. Ini dikenali sebagai keluk permintaan. Sekiranya permintaan untuk produk menurun secara substansial seiring kenaikan harga, produk tersebut boleh dikatakan mempunyai permintaan elastik. Sekiranya permintaan tidak berkurang dengan kenaikan harga, produk tersebut mempunyai permintaan yang tidak elastik. Secara umum, produk dengan permintaan tidak elastik biasanya akan mempunyai harga yang memaksimumkan pendapatan lebih tinggi daripada produk dengan permintaan elastik. Sebagai contoh, jika harga roti berlipat ganda, tidak mungkin separuh pengguna berhenti membelinya; oleh itu, pendapatan pengilang roti akan meningkat.

Eksperimen Penetapan Harga

Untuk mencari harga yang memaksimumkan pendapatan, kilang menjual kasut akan bermula dengan harga yang rendah dan menaikkannya hingga titik di mana pendapatannya mulai menurun. Contohnya, sebuah syarikat menjual kasut dengan harga $ 2, dan 1,000 orang membeli sepasang. Pendapatan adalah pada $ 2,000. Bulan berikutnya, kasut meningkat menjadi $ 3 setiap pasangan, dan hanya 800 orang membelinya - jumlah pendapatan $ 2,400. Dengan harga $ 4, hanya 650 orang yang membeli sepasang kasut, jumlah pendapatan $ 2,600. Bulan berikutnya, harganya dinaikkan menjadi $ 5 sepasang, dan hanya 500 orang yang membeli. Ini adalah jumlah pendapatan $ 2,500, dan menunjukkan penurunan dari $ 2,600 yang dibuat ketika kasut dijual dengan harga $ 4 sepasang. Harga yang memaksimumkan pendapatan adalah $ 4, kerana ini adalah harga di mana jumlah hasil terbesar dihasilkan.

Mengapa Memaksimumkan Pendapatan?

Walaupun kebanyakan perniagaan lebih tertumpu pada memperoleh keuntungan daripada memperoleh pendapatan terbanyak, beberapa perniagaan akan berusaha memaksimumkan pendapatan, walaupun itu bermaksud pengurangan keuntungan jangka pendek. Sebab di sebalik ini adalah bahawa ia menolak pendapatan kepada pesaing dan meningkatkan bahagian pasaran perniagaan. Setelah perniagaan menarik sebilangan besar pelanggan, perniagaan dapat mulai memusatkan perhatian untuk memaksimumkan keuntungan. Memaksimumkan pendapatan adalah salah satu strategi untuk meningkatkan keuntungan dalam jangka masa panjang.