Perbezaan Potongan Sebelum Cukai & Selepas Cukai

Anda berpeluang sebagai pemilik perniagaan kecil untuk mengembangkan kekayaan dan menjana lebih banyak pendapatan dengan membuat potongan sebelum pendapatan dari pendapatan anda dan memasukkannya ke dalam akaun persaraan anda. Anda boleh menubuhkan SEP IRA, atau Akaun Persaraan Individu Pencen Pekerja yang Disederhanakan. Menurut Beacon Capital Managment Advisors, ini adalah jenis akaun persaraan yang paling popular untuk usahawan. Anda juga dapat membantu pekerja anda dengan menunjukkan kepada mereka cara melabur dolar sebelum cukai.

Potongan Sebelum cukai

Apabila anda mengeluarkan wang dari pendapatan anda sebelum cukai dan memasukkannya ke dalam akaun persaraan, anda akan mengurangkan pendapatan bercukai anda. Anda akan membayar cukai yang lebih rendah kerana anda melaporkan pendapatan yang lebih rendah. Peraturan IRS untuk akaun persaraan membolehkan anda menangguhkan pembayaran cukai pada IRA anda sehingga anda benar-benar mengeluarkan wang tersebut. Ini bermaksud anda boleh mengambil wang dari pendapatan anda dan melaburkannya tanpa membayar cukai sekarang.

Potongan Selepas cukai

Sekiranya anda membayar cukai anda, kemudian melabur dalam akaun persaraan anda, anda akhirnya akan dikenakan cukai dua kali. Anda sudah membayar cukai ke atas pendapatan semasa anda memperolehnya, dan anda akan membayar cukai lagi apabila anda mengeluarkannya dari akaun persaraan anda. Selain itu, anda tidak mendapat faedah menurunkan cukai semasa jika anda melabur setelah membayar cukai.

Potongan Pekerja Sebelum Cukai

Anda boleh memberikan perkhidmatan kepada pekerja dengan menyediakan akaun persaraan individu untuk mereka dan membenarkan mereka menyumbang ke akaun ini sebelum mereka membayar cukai. Ini mengurangkan jumlah gaji yang mereka terima setiap bulan, tetapi menurunkan bil cukai mereka sambil membina dana persaraan mereka. Anda akan mendapat kepuasan kerja yang lebih tinggi jika anda membantu pekerja anda menjimatkan cukai dan menabung untuk bersara. Tunjukkan kepada mereka cara membuka akaun persaraan dan menetapkan peratusan gaji mereka untuk dimasukkan ke dalam akaun tersebut setiap bulan.

Potongan Pekerja Selepas Cukai

Jelaskan kepada pekerja bahawa jika mereka menunggu sehingga selepas anda menahan cukai untuk melaburkan wang mereka, mereka akan mendapat gaji yang lebih tinggi tetapi juga akan membayar cukai yang lebih tinggi. Pekerja anda akan menghargai hakikat bahawa anda mementingkan kesejahteraan kewangan mereka. Sebilangan mungkin memerlukan pendapatan sebanyak mungkin pada masa sekarang, jadi jangan paksa masalahnya.