Cara Memulakan Perniagaan Barber Shop

Terdapat permintaan yang kuat untuk perkhidmatan rawatan peribadi di kebanyakan komuniti. Memulakan kedai gunting rambut dapat membuktikan usaha yang menguntungkan bagi banyak orang, dengan syarat perniagaan ini disokong oleh rancangan keusahawanan yang kuat dan disokong oleh pekerja berkualiti. Pertimbangan utama bagi banyak pemilik kedai baru adalah memastikan bahawa kedai tersebut mematuhi syarat perizinan dan perlesenan tempatan dan negeri.

Pertimbangkan Model Perniagaan

Sebelum memulakan rancangan perniagaan, pertimbangkan sama ada anda ingin membeli francais, membeli kedai yang ada atau memulakan perniagaan anda sendiri dari awal. Kedua-dua model perniagaan mempunyai kelebihan, dan anda perlu mempertimbangkan mana yang paling sesuai untuk anda:

Mulakan Kedai Baru

Sekiranya anda mahukan kawalan sepenuhnya terhadap perniagaan dan jenama anda, memulakan kedai baru mungkin merupakan pilihan terbaik anda. Walaupun memulakan kedai gunting rambut dari awal boleh menjadi sesuatu yang mencabar, anda dapat mengekalkan kawalan yang signifikan terhadap penjenamaan, harga, perkhidmatan yang ditawarkan dan hubungan penjual-produk.

Beli Kedai Sedia Ada

Sekiranya anda prihatin untuk membina perniagaan baru dari awal, membeli kedai yang ada dan menamakannya mungkin ini adalah pilihan terbaik anda. Membeli perniagaan yang ada bermaksud anda tidak perlu mencari lokasi, membangun pelanggan atau memulakan perniagaan anda dengan pasukan pekerja yang sama sekali baru.

Namun, perlu diketahui bahawa jika anda membeli perniagaan yang ada, anda harus menyiasat proses pemindahan lesen perniagaan dan izin dari pemilik sebelumnya kepada anda sendiri. Peguam yang berpengalaman seharusnya dapat memberi nasihat kepada anda.

Francais

Ramai pemilik kedai baru memilih untuk membeli francais. Francais bermaksud anda akan berkontrak dengan francaisor untuk menggunakan nama dan konsep perniagaan francaisor. Sebagai pemilik francais, anda akan bertanggungjawab untuk operasi harian kedai anda, tetapi banyak penjenamaan dan pemasaran anda akan diberikan oleh francaisor.

Sebagai tambahan, francaisor menawarkan pelbagai perkhidmatan lain, termasuk latihan untuk anda dan kakitangan anda, bantuan dalam mencari dan mendirikan tempat perniagaan, dan hubungan dengan vendor industri. Wakil francais dapat membimbing anda melalui proses permulaan perniagaan, membantu anda menghindari kemungkinan salah langkah yang boleh menyebabkan pembukaan kedai anda.

Beberapa francaisor menawarkan pilihan dan bantuan pembiayaan. Ini sangat berguna sekiranya anda tidak mempunyai banyak wang tunai. Selain itu, pemberi pinjaman mungkin lebih bersedia meminjamkan wang kepada francaisi daripada pemilik perniagaan baru yang tidak berpengalaman.

Pilihan Pelesenan Penyelidikan

Terlepas dari model perniagaan anda, anda perlu meneliti masalah perlesenan dan izin. Semua 50 negeri mengatur praktik tukang gunting rambut, jadi jika anda tidak memiliki lesen di negeri di mana anda ingin membuka kedai anda, anda perlu mendapatkannya sendiri atau menyewa tukang gunting rambut berlesen untuk kakitangan kedai anda.

Di samping itu, anda juga memerlukan lesen perniagaan untuk beroperasi, dan kedai anda harus menjalani pemeriksaan bangunan serta pemeriksaan kesihatan dan sanitasi.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

Setelah anda menyelesaikan penyelidikan yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk mengembangkan rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan anda harus merangkumi penyelidikan pasaran dan industri, model perniagaan anda, unjuran kewangan dan maklumat mengenai pengurus utama dan anggota kakitangan.

Memohon Pembiayaan

Kecuali anda merancang untuk membiayai perniagaan anda dengan simpanan, anda perlu mendapatkan pembiayaan. Sekiranya anda membeli francais atau perniagaan yang ada, anda mungkin dapat merundingkan pembiayaan melalui francaisor atau pemilik kedai semasa yang anda harap dapat membeli.

Sekiranya tidak ada pilihan yang sesuai untuk anda, anda mungkin boleh mendapatkan pinjaman melalui bank atau kesatuan kredit, atau mencari pelabur. Pejabat Pentadbiran Perniagaan Kecil tempatan anda mungkin dapat membantu anda mencari pemberi pinjaman yang mengambil bahagian dalam program pinjaman SBA. Pemberi pinjaman dan pelabur ingin melihat rancangan perniagaan anda sebelum bersetuju untuk bekerjasama dengan anda.

Dapatkan Lokasi

Sekiranya anda tidak memiliki sebidang harta tanah komersial di mana anda boleh membuka kedai anda, anda perlu mencarinya. Francaisor mungkin menawarkan bantuan untuk mencari lokasi yang baik untuk perniagaan anda dan juga dapat membantu dalam merundingkan sewa. Jika tidak, hubungi ejen harta tanah komersial yang berpengalaman yang dapat membantu anda mencari lokasi yang baik.

Dapatkan Lesen Perniagaan

Selain memastikan bahawa semua tukang gunting rambut anda mempunyai lesen profesional terkini, anda juga perlu memohon lesen untuk perniagaan anda. Setiap negeri mempunyai peraturannya sendiri dalam hal ini, dan anda mungkin memerlukan lebih dari satu lesen atau izin untuk menjalankan perniagaan anda.

Jabatan perniagaan bandar anda mungkin dapat membantu anda dalam menentukan lesen dan izin yang anda perlukan. Pilihan lain adalah membuat janji temu dengan kaunselor perniagaan di pejabat SBA tempatan anda.

Beli Peralatan, Perabot dan Inventori

Sebelum anda membuka, anda memerlukan peralatan, perabot dan barang profesional untuk penjualan runcit, seperti syampu, perapi, sikat, sikat dan produk gaya. Sebilangan barang, seperti kerusi gunting rambut, perabot untuk ruang menunggu dan mesin pensterilan boleh dibeli secara terpakai. Anda juga perlu menjalin hubungan dengan sekurang-kurangnya satu pembekal barang-barang penjagaan diri dan dandanan borong.

Sewa tukang gunting rambut dan kakitangan

Mulakan pengambilan tukang gunting rambut dan kakitangan lain untuk kedai anda. Proses ini boleh memakan masa lebih lama daripada yang anda fikirkan, jadi luangkan banyak masa untuk mengumpulkan gabungan pekerja yang baik. Pastikan anda mengesahkan status lesen semua tukang gunting rambut. Anda boleh melakukannya melalui papan gunting rambut dan kosmetologi negeri anda. Lembaga juga dapat memberi anda maklumat mengenai tindakan disiplin yang diambil terhadap tukang gunting rambut.

Bangunkan Rancangan Pemasaran

Sekiranya anda belum mempunyai logo jenama dan grafik lain yang dapat digunakan pada papan tanda, iklan dan laman web anda, sewa pereka grafik. Pesan nama domain dan siapkan laman web. Iklan cetak lama juga boleh berfungsi dengan baik untuk kedai gunting rambut dan salun rambut baru. Letakkan iklan di surat khabar tempatan dan juga pekeliling pengiklanan. Pertimbangkan untuk mencetak kupon secara percuma atau diskaun di kedai anda pada bulan pertama ia dibuka.

Buka Untuk Perniagaan

Setelah anda lulus semua pemeriksaan yang diperlukan, mengupah kakitangan yang berkelayakan dan memberitahu orang ramai mengenai pembukaan anda, inilah masanya untuk membuka pintu. Perlu diingat bahawa perniagaan mungkin memerlukan beberapa bulan sebelum mengembangkan pelanggan tetap. Perhatikan perniagaan, pekerja dan pelanggan anda. Buat perubahan bila perlu, dan jangan takut untuk bercakap dengan pihak ketiga, seperti perunding perniagaan dan pemilik kedai gunting rambut lain untuk belajar bagaimana menjadi berjaya dalam industri ini.