Kelemahan Rangkaian Sosial di Tempat Kerja

Pemilik perniagaan kecil perlu menilai kemungkinan kesan negatif media sosial di tempat kerja, sebelum meletakkan pekerja di hadapan komputer yang mempunyai akses internet tanpa had. Kesan negatif media sosial terhadap produktiviti boleh menyebabkan kehilangan pendapatan, sementara penggunaan rangkaian sosial yang meluas untuk komunikasi dalaman menjadikan kehilangan data syarikat sensitif sebagai kemungkinan yang berbeza. Sebelum menggaji pekerja yang mesti menggunakan internet untuk bekerja, buatlah dasar media sosial yang menangani masalah utama anda dan kemudian tambahkan, jika perlu.

Dasar Media Sosial

Dasar media sosial syarikat melampaui penggunaan media sosial di pejabat, dan harus mengandungi garis panduan bagaimana pekerja harus berkomunikasi secara dalam talian. Di beberapa industri, seperti kewartawanan atau politik, dasar lebih ketat dan memerlukan pekerja untuk membatasi pernyataan berdasarkan pendapat atau perbincangan mengenai jenama dan tokoh masyarakat. Yang lain meletakkan batasan dalam perbincangan perniagaan dan kedudukan pekerja. Menilai bidang anda dan sebarang kebimbangan, seperti privasi pelanggan atau tingkah laku pekerja, semasa merangka polisi anda, dan sertakan panduan yang harus digunakan pekerja ketika berkongsi maklumat mengenai perniagaan anda dalam talian. Setelah anda membuat dasar penuh,minta peguam untuk menyemaknya untuk memastikan bahawa dokumen tersebut tidak melanggar hak pekerja dan dapat dilaksanakan sepenuhnya apabila masalah dengan media sosial di tempat kerja muncul.

Media Sosial - Kesan Negatif terhadap Produktiviti

Pekerja yang sentiasa menyegarkan Facebook, menghantar tweet di Twitter setiap beberapa jam dan menonton cerita Instagram beberapa kali sehari tidak bekerja sepenuhnya dengan potensi mereka; ini adalah salah satu kelemahan utama media sosial di tempat kerja. Walaupun banyak yang membenarkan menggunakan media sosial sebagai gangguan mental, rangkaian dapat menarik pengguna dan menyimpannya lebih lama daripada rehat biasa 15 minit dua kali sehari. Kajian Harvard Business Review juga menunjukkan bahawa pekerja yang menggunakan media sosial di tempat kerja lebih cenderung untuk membina hubungan yang mereka perlukan untuk beralih ke pekerjaan mereka yang seterusnya, walaupun mereka berada di laman web anda, bekerja tepat waktu.

Untuk mengehadkan penggunaan media sosial di tempat kerja, sekat akses ke laman web yang tidak diperlukan dari komputer anda. Walaupun pekerja akan mengekalkan akses ke profil mereka menggunakan peranti peribadi mereka sendiri seperti telefon pintar, penggunaan peranti mereka sendiri yang berlebihan akan lebih jelas. Bagi pekerja yang memerlukan akses ke media sosial untuk pekerjaan mereka, bincangkan semasa orientasi parameter penggunaan laman media sosial ini, dan tentukan tujuan yang jelas untuk masa mereka, seperti menjawab mesej pelanggan, menjadwalkan kandungan syarikat atau membuat katalog pengguna.

Masalah Peribadi Menjadi Masalah Kerja

Apabila rakan sekerja berkomunikasi antara satu sama lain dengan menggunakan rangkaian media sosial pada waktu perniagaan, ada kemungkinan bahawa masalah peribadi mungkin melambung ke tempat kerja. Sebagai contoh, Pam boleh menghantar meme politik yang tidak disukai oleh Bill. Sekiranya Bill memberi komen negatif, maka perbincangan yang hangat dapat terjadi, yang kemudian menjadi konflik peribadi yang harus diselesaikan oleh pihak pengurusan. Catatan peribadi kepada rakan dan keluarga mengenai masalah kesihatan dapat diedarkan ke seluruh pejabat, walaupun terdapat kebimbangan mengenai privasi pekerja.

Alat Komunikasi Perniagaan

Mengehadkan penggunaan Facebook atau Twitter di tempat kerja tidak bermaksud menghalang pekerja berkongsi maklumat dalam talian dalam suasana profesional yang selamat. Sebagai contoh, Facebook menawarkan laman web Tempat Kerja yang membolehkan pekerja berkomunikasi secara bebas dari profil peribadi mereka, menjaga rumah dan tempat kerja terpisah. Penyelesaian lain, seperti Trello, Slack atau Skype juga membolehkan pekerja menguruskan projek dan berkongsi maklumat - untuk perniagaan dan keseronokan - sambil juga menjaga pengurusan dan sentiasa bersedia. Penyelesaian perniagaan juga membantu menyimpan maklumat hak milik anda, seperti rancangan pemasaran dan perbincangan matlamat tahunan dan angka penjualan, di lokasi yang selamat.