Cara Menjana Wang Dengan Peleburan

Mulakan perniagaan peleburan anda sendiri untuk menjana wang daripada besi buruk. Oleh kerana peleburan melibatkan pemanasan logam ke titik pembubaran, izin khas dan langkah keselamatan diperlukan. Dengan peralatan dan perancangan yang tepat, memproses tembaga, tembaga dan keluli antara logam lain menjadi jongkong untuk dijual kepada pelanggan runcit dan industri.

Memo Memo

Apakah perkara terbaik untuk mendapatkan wang? Tembaga, salah satu logam kitar semula yang paling biasa di Amerika Utara, adalah tempat yang baik untuk memulakan. Logam ini terdapat dalam segala-galanya dari pemain DVD hingga sistem paip rumah. Mengumpulkan tembaga dan logam lain, seperti tembaga dan aluminium, agak mudah kerana penggunaannya dalam isi rumah dan perniagaan. Walau bagaimanapun, penting untuk mengumpulkan sekerap secara beretika untuk mengelakkan komplikasi ketika menjual jongkong kepada pihak ketiga. Di beberapa pusat kitar semula, ID foto dan cap jari diperlukan untuk membuat penjualan kerana aktiviti haram yang berkaitan dengan pengumpulan besi buruk.

Bengkel dan Keselamatan

Tungku dan penempaan menggunakan bahan bakar, seperti propana, untuk memanaskan cawan ke suhu yang sesuai untuk mencium logam. Untuk menggunakan peralatan tersebut, pengendali perlu memakai pelindung mata, sarung tangan tahan panas dan pakaian tugas berat. Alat pemadam api, alat pertolongan cemas dan langkah keselamatan lain diperlukan untuk memastikan pengendali selamat dan mematuhi standard Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Kesihatan dan Keselamatan Alam Sekitar Harvard mempunyai pautan berguna di laman webnya.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar melarang pencemaran tanah kediaman dengan produk sampingan peleburan seperti terak, plumbum dan arsenik. Pematuhan dengan peraturan Pembatasan Bahan Berbahaya sangat penting untuk kejayaan perniagaan.

Lesen dan Permit Smelter

Memulakan perniagaan peleburan memerlukan pengendali untuk mendapatkan lesen perniagaan dari bandar dan mungkin pihak berkuasa negeri, bergantung pada struktur perniagaan yang dipilih. Semasa mendapatkan lesen, jabatan pengezonan dan perancangan bandar mungkin perlu membenarkan operasi peleburan dan mengeluarkan izin. Di beberapa kawasan luar bandar, mungkin tidak ada sekatan atau izin yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan seperti itu. Namun, di kawasan metropolitan seperti The City of New York, izin untuk memasang peralatan peleburan dan Sijil Operasi diperlukan sebelum perniagaan dapat dimulakan.

Produk, Perkhidmatan dan Outlet

Selain membuat jongkong untuk dijual ke pusat kitar semula dan pengeluar perindustrian, ada kemungkinan untuk melelehkan logam menjadi produk. Pintu gerbang, hiasan tudung dan pengetuk pintu adalah antara barang runcit yang boleh dibentuk dari logam peleburan dan dijual di kedai runcit. Kedai mesin juga memerlukan logam asas yang berkualiti untuk operasi mereka. Walau bagaimanapun, juruteknik mungkin mempunyai keperluan khusus untuk kualiti dan komposisi logam peleburan yang mereka beli. Perniagaan peleburan juga dapat melayan kedai mesin dengan mengambil sampah dan mengitar semula mereka.