Cara Membuat Norton Mengabaikan Fail Secara Kekal

Symantec Online Network for Advanced Response, atau SONAR, mengenal pasti ancaman keselamatan komputer dengan memerhatikan cara aplikasi dan fail berkelakuan. Semasa anda memasang program Symantec Norton 360, ia menggunakan SONAR dan teknologi pengimbasan untuk memberi amaran kepada anda mengenai fail berniat jahat semasa anda bekerja. Sekiranya Norton menandakan fail selamat yang bukan ancaman, anda boleh menambahkannya ke senarai sehingga program mengabaikannya pada masa akan datang.

1

Tekan "Windows-Q" dan ketik "Norton" di kotak carian Windows. Klik ikon "Norton 360" ketika muncul untuk melihat skrin utama program.

2

Klik "Tetapan", klik "Antivirus" dan klik tab "Imbasan dan Risiko".

3

Tatal ke bawah dan pindah ke bahagian Sambungan / Risiko Rendah. Klik pautan "Konfigurasikan" pada baris "Item untuk Dikecualikan Dari Imbasan". Tetingkap Pengecualian Imbas dibuka.

4

Klik menu lungsur "Tambah" dan kemudian klik "Folder" atau "Fail", bergantung pada item yang ingin anda kecualikan dari imbasan Norton. Klik ikon "Browse" untuk melihat tetingkap yang memaparkan fail dan folder komputer anda. Klik item yang ingin anda kecualikan dari imbasan dan klik "OK" dua kali. Norton meletakkannya di tetingkap Pengecualian Imbas. Klik "Terapkan", kemudian "OK" untuk menutup tetingkap itu dan kembali ke bahagian Imbas dan Risiko pada tetingkap Tetapan.

5

Klik pautan "Konfigurasikan" pada baris "Item yang Perlu Dikecualikan Daripada Perlindungan Auto, SONAR dan Muat turun Pengesanan Perisikan" untuk membuka tetingkap Pengecualian Masa Nyata. Tetingkap ini mempunyai menu lungsur "Tambah" yang sama yang dijelaskan pada langkah sebelumnya.

6

Pilih "Folder" atau "File" dari menu drop-down itu dan ulangi langkah yang anda lakukan pada Langkah 4 untuk memilih fail yang ingin anda letakkan di senarai Pengecualian Masa Nyata Norton.