Cara Membuat Sandaran XP secara automatik

Seperti kabinet pemfailan maya, komputer anda yang menjalankan sistem operasi Windows XP menyimpan semua data penting anda, termasuk dokumen kerja, program dan foto yang tidak dapat diganti. Sekiranya cakera keras komputer anda tiba-tiba gagal, anda mungkin kehilangan dokumen melainkan anda telah menyandarkannya ke lokasi lain. Dengan Wizard Sandaran Windows XP, anda boleh menjadualkan komputer untuk membuat sandaran fail anda secara berkala. Dengan mengautomasikan proses sandaran, anda tidak perlu lagi risau kehilangan dokumen sekiranya berlaku kegagalan cakera keras.

1

Log masuk ke Windows XP sebagai pentadbir.

2

Sambungkan cakera keras luaran ke port USB komputer anda. Saiz cakera keras luaran bergantung pada berapa banyak fail yang perlu anda sandarkan.

3

Klik butang "Mula" Windows. Klik "Semua Program", pilih "Aksesori" dan pilih "Alat Sistem." Klik "Backup" untuk membuka Backup Wizard.

4

Klik "Seterusnya," dan pilih "Sandarkan fail dan tetapan." Klik "Seterusnya" sekali lagi.

5

Pilih data yang anda mahu sandarkan. Contohnya, "Dokumen dan tetapan saya" menyandarkan semua data dalam folder Dokumen dan Kegemaran Saya, serta kuki anda. Pilih "Semua maklumat di komputer ini" untuk menyimpan semua data untuk setiap pengguna di komputer. Klik "Seterusnya."

6

Klik menu lungsur turun untuk memilih cakera keras luaran sebagai tujuan sandaran. Taipkan nama untuk fail sandaran. Klik "Seterusnya."

7

Klik "Lanjutan" dan pilih "Seterusnya." Pilih "Nanti" dan klik "Tetapkan Jadual."

8

Masukkan waktu dan hari untuk Windows XP membuat sandaran data anda. Contohnya, anda boleh menjalankan sandaran setiap hari Isnin jam 3 pagi

9

Klik "Seterusnya" dan pilih "Selesai." Windows XP akan membuat sandaran data anda pada waktu yang ditentukan.