Purata Peratus Keuntungan Industri Minyak Besar

Sekiranya anda seperti kebanyakan, perniagaan anda akan merasakan kesan kenaikan harga minyak. Sama ada anda menggunakan kenderaan syarikat atau cuba mencari cara untuk menaikkan kenaikan kos pengedaran tanpa mengarahkan pelanggan anda, perniagaan anda dipengaruhi oleh Big Oil, kerana pengeluar minyak teratas kadang-kadang disebut secara kolektif. Ahli politik secara berkala meminta kenaikan cukai atau langkah lain untuk mengurangkan keuntungan industri minyak besar, yang diduga dapat membantu mengurangkan rasa sakit di pam. Sebilangan besar orang - bahkan mereka yang mempunyai perniagaan yang cukup hebat - terkejut apabila mereka mengetahui di mana keuntungan besar minyak jatuh berbanding industri besar lain.

Harga di Pam

Terdapat beberapa faktor yang menentukan berapa banyak galon gas yang akan dikenakan pada anda atau perniagaan anda. Faktor terbesar adalah harga minyak, yang dapat dipengaruhi oleh apa saja dari kerusuhan politik di wilayah penghasil minyak hingga peningkatan permintaan disebabkan oleh faktor ekonomi yang positif. Menurut angka yang diperoleh dari komisen tenaga California, ketika petrol berharga $ 4,05 per galon di California, hanya 31 sen mewakili keuntungan. Selebihnya kos merangkumi 18 sen untuk cukai persekutuan, 17 sen dalam cukai dan yuran negeri - jumlah ini berbeza dari negeri ke negeri - dan $ 3.74 dalam kos perolehan, pengeluaran, penapisan dan pengedaran sebenar.

Margin keuntungan

Menurut laporan industri, margin keuntungan sebenar yang dinikmati oleh Big Oil adalah 6.7 peratus pada tahun 2011, dan kekal pada atau sekitar jumlah itu secara konsisten. Sangat sedikit perniagaan kecil yang dapat bertahan dengan margin keuntungan semacam itu. Walaupun syarikat minyak besar terus memperoleh keuntungan yang mencatatkan rekod dari segi pendapatan mereka, keuntungan ini lebih dekat dengan jumlah minyak yang dimakan daripada harga sebenar yang anda bayar semasa mengisi kenderaan syarikat anda.

Siapa Yang Menjadi Kaya

Semua syarikat minyak utama adalah syarikat perdagangan awam. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang mempunyai wang dan kecenderungan untuk melabur di Big Oil dapat melakukannya. Sehingga Oktober 2011, 48.9 peratus Big Oil dimiliki oleh entiti perancangan persaraan seperti dana pencen dan IRA. Sebaliknya, hanya 2.8 peratus dimiliki oleh pengurusan korporat syarikat minyak itu sendiri. Bahagian selebihnya dimiliki oleh pelbagai pelabur, termasuk pelabur individu, syarikat pengurusan aset yang menyediakan produk kewangan seperti dana bersama, dan pelabur institusi. Lihat lebih banyak dana reksa dana dan akaun persaraan anda sendiri. Ada kemungkinan peluang akaun persaraan anda - atau yang diberikan kepada pekerja anda oleh syarikat anda - mendapat keuntungan seiring dengan Big Oil.

Perbandingan dengan Industri Lain

Walaupun syarikat minyak besar pasti menunjukkan keuntungan yang konsisten, margin keuntungan sebenarnya cukup rendah berbanding dengan kebanyakan industri lain. Pada tahun 2011, ketika margin keuntungan Big Oil adalah 6.7 peratus, keuntungan rata-rata semua pembuatan Amerika adalah 9.2 peratus. Sebagai perbandingan, rata-rata firma perakaunan kecil memperoleh 16.5 peratus, rata-rata syarikat pengurusan portfolio membuat 12.2 peratus, dan syarikat penilaian harta tanah membuat 11 peratus.