Cara Keuntungan Dari Facebook & Craigslist

Kedua-dua Craigslist dan Facebook memberikan peluang besar untuk pengiklanan percuma untuk hampir semua produk atau perkhidmatan yang mungkin anda tawarkan. Bagi banyak orang, cabaran terbesar adalah dengan menghasilkan idea untuk menjual. Ini kerana anda sering menganggap apa yang anda miliki - tanpa memikirkan betapa berharganya bagi orang lain. Kecuali anda sudah mengetahui dengan tepat apa yang ingin anda iklankan di Craigslist dan Facebook, luangkan sedikit masa untuk mencetuskan idea dan kemudian meneliti idea-idea tersebut di Craigslist. Bermula dengan satu item untuk dijual atau satu perkhidmatan, anda mungkin dalam perjalanan untuk membuat perniagaan anda sendiri.

Percambahan fikiran

1

Buat inventori semua yang anda miliki yang tidak lagi anda perlukan atau mahukan. Lihat di ruang bawah tanah, loteng, garaj dan sudut belakang almari dan almari anda. Ambil gambar setiap item dengan kamera digital jika boleh. Tentukan nilai untuk setiap item. Ini adalah produk anda untuk dijual.

2

Buat senarai kemahiran dan bakat anda, termasuk perkara-perkara yang mungkin sudah lama tidak anda lakukan, seperti kraf dan hobi tertentu. Ini adalah perkhidmatan yang boleh anda tawarkan. Dapatkan sekurang-kurangnya lima perkhidmatan yang boleh anda tawarkan. Sekiranya anda tidak fikir anda mempunyai lima kemahiran atau bakat, fikirkanlah lagi. Tanya pada diri anda jika anda dapat memerhatikan anak-anak, berjalan kaki anjing, membersihkan rumah, melukis dinding, atau mengarahkan seorang warga tua ke bandar untuk mendapatkan janji temu doktor.

3

Buka penyemak imbas Web dan lihat dalam kategori Craigslist yang sesuai dengan produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan. Lihat jenis harga yang dikenakan oleh orang lain.

4

Klik pada bandar yang tidak anda tinggali dari senarai di lajur kanan halaman Craigslist bandar anda. Teliti produk dan perkhidmatan di bandar itu untuk mendapatkan idea tentang barang yang boleh anda jual di kawasan anda.

Menggunakan Craigslist

1

Buka halaman Craigslist untuk bandar atau wilayah anda di penyemak imbas Web dan klik pautan "Kirim ke Iklan" di sudut kiri atas. Pilih kategori seperti yang diarahkan. Anda mungkin diarahkan untuk membuat akaun untuk beberapa kategori. Akaun adalah percuma dan memerlukan alamat e-mel.

2

Masukkan tajuk yang menerangkan dengan tepat apa yang anda jual, serta harganya. Sekiranya anda ingin orang mengambil barang yang anda jual, atau hanya menawarkan perkhidmatan di kawasan kejiranan anda, taipkan nama komuniti anda di medan "Lokasi Tertentu", seperti "Pusat Bandar" atau nama bandar atau pinggir bandar yang anda tinggal dalam.

3

Sambungkan kamera ke komputer anda dan muat naik gambar yang sesuai untuk produk atau perkhidmatan anda jika anda memilikinya. Orang lebih cenderung mengklik iklan dengan gambar, jadi jika anda tidak mempunyai gambar, pertimbangkan untuk menggunakan program grafik untuk membuat fail gambar dengan maklumat hubungan anda.

4

Muat naik gambar anda dengan mengklik butang "Tambah / Edit Gambar". Anda boleh memuat naik hingga empat gambar untuk iklan.

5

Kirimkan alamat e-mel anda seperti yang diminta dan kirimkan iklannya. E-mel pengesahan akan dihantar ke peti masuk anda. Klik pautan "Terbitkan". Iklan anda akan berada dalam talian dalam masa 15 minit dalam kebanyakan kes.

Menggunakan Facebook

1

Log masuk ke Facebook dan tulis catatan di halaman profil anda yang menjelaskan bahawa anda memulakan usaha baru dan nyatakan secara ringkas produk atau perkhidmatan yang anda jual. Sertakan pautan ke iklan Craigslist anda. Penting untuk tidak menggunakan profil Facebook anda untuk tujuan komersial.

2

Pasang Aplikasi Facebook Marketplace dengan menaip "Marketplace" di medan "Search" di bahagian atas halaman utama anda. Klik "Pergi ke Aplikasi." Halaman akan memaparkan kebenaran yang diperlukan aplikasi. Baca halaman ini dengan teliti dan klik "Benarkan."

3

Klik butang "Poskan Penyenaraian ke Marketplace" di bahagian atas halaman Marketplace. Tetingkap baru dibuka. Lengkapkan bidang yang sesuai dan tambahkan foto jika anda memilikinya. Pilih "Kirim ke Marketplace" untuk membolehkan sesiapa sahaja yang memasang apl Marketplace untuk melihatnya. Rakan dan rakan rakan anda yang mempunyai aplikasi akan menerima pemberitahuan mengenai apa yang anda jual. Klik butang "Kirim".

4

Buat laman Facebook profesional sebaik sahaja usaha perniagaan baru anda bermula. Anda boleh melakukannya dengan mengklik pautan "Buat Halaman" di bahagian bawah mana-mana halaman Facebook. Pilih kategori yang sesuai seperti "Perniagaan atau Tempat Tempatan," "Jenama atau Produk," "Artis, Band, atau Tokoh Awam," bergantung pada apa yang anda jual. Hantarkan gambar yang anda jual dan perincian di halaman profesional anda. Ingatlah untuk meminta rakan anda "Suka" halaman baru anda.