Perakaunan untuk Sumbangan kepada Organisasi Bukan Untung

Derma adalah darah kehidupan organisasi nirlaba yang membantu mereka bertahan dan memenuhi misi mereka. Perakaunan derma yang betul membantu organisasi memahami dari mana sokongannya datang dan nilai sokongan itu. Sumbangan juga dapat memberikan manfaat kepada penderma korporat dan individu dengan membiarkan mereka memotong sumbangan tersebut dari cukai mereka.

Nilai Sumbangan

Hampir semua yang bernilai dapat disumbangkan kepada organisasi nirlaba, dari pakaian lama, kereta, perkhidmatan, masa dan, tentu saja, wang. Organisasi bukan untung mesti memberikan nilai yang boleh diterima untuk sumbangan tersebut. Penerbitan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri 561 merangkumi garis panduan untuk menentukan nilai pasaran wajar untuk tujuan cukai. Pada asasnya, nilai pasaran wajar adalah barang yang akan dijual sekiranya diletakkan di pasaran terbuka. Sumbangan barang keperluan rumah bernilai lebih dari $ 500, dan barang bernilai lebih tinggi dari $ 5,000 (contohnya, harta benda, barang kemas, dll.), Mesti dinilai oleh penilai yang berkelayakan untuk menentukan nilainya. Sumbangan di bawah ambang ini boleh menggunakan kaedah setanding. Dengan kata lain, nilai sweater lama dapat ditentukan oleh berapa harga sweater lama dalam keadaan "sebanding" yang akan dijual di sebuah kedai barang bekas.

Potongan Cukai

IRS membenarkan nilai sumbangan, baik melalui penilaian atau analisis yang setanding dalam hal barang dan harta tanah, dipotong dari cukai peribadi atau perniagaan setelah sumbangan itu diperhitungkan dengan tepat. Individu dan perniagaan boleh memotong hingga 50 persen dari pendapatan kasar mereka yang disesuaikan dengan menyumbangkan barang atau wang kepada badan amal awam untuk menurunkan tanggungjawab cukai mereka.

Derma Tunai

Sumbangan tunai dikira sebagai pendapatan pada penyata kewangan. Wang tunai boleh disenaraikan sebagai terhad atau tidak terhad. Terhad bermaksud bahawa penderma memberikan wang untuk menyokong program atau aspek tertentu organisasi amal dan wang itu tidak dapat digunakan untuk tujuan lain kecuali penderma bersetuju dengan perubahan tersebut. Dana tanpa had boleh digunakan untuk tujuan apa pun yang difikirkan perlu oleh organisasi bukan untung.

Menjejaki Penderma

Menyimpan perakaunan penderma yang teliti dan tepat membantu organisasi bukan untung mengesan siapa yang menderma kepada organisasi. Setiap individu dan perniagaan yang menyediakan barang, perkhidmatan atau wang kepada organisasi harus dimasukkan ke dalam pangkalan data yang menyenaraikan nama, alamat, maklumat hubungan dan nilai dan frekuensi sumbangan mereka. Pegawai pembangunan dapat menggunakan maklumat ini dalam usaha untuk meningkatkan sokongan dari individu dan perniagaan tersebut melalui sumbangan lebih lanjut dan membuat mereka membantu dalam usaha menjangkau lebih banyak orang yang dapat diminta oleh organisasi untuk mendapatkan sokongan.