Perbezaan Antara Iklan & Promosi Perniagaan dalam Perakaunan

Perniagaan kecil sering kali membuat pengiklanan, promosi, perhubungan awam dan perbelanjaan sokongan penjualan lain di bawah tajuk pemasaran. Yang lain merekodkannya secara berasingan, terutamanya jika perniagaan mempunyai kakitangan atau jabatan khusus untuk fungsi tertentu. Sekiranya anda ingin memisahkan anggaran iklan dan promosi, ada langkah mudah yang boleh anda ambil untuk merekodkan setiap anggaran dengan tepat.

Iklan vs Promosi

Iklan terdiri daripada pesan berbayar dan skrip yang ditujukan kepada calon pelanggan anda. Promosi adalah pendedahan yang dibayar untuk perniagaan anda, selalunya bersama dengan pihak ketiga. Contoh pengiklanan adalah iklan majalah dan surat khabar, tempat radio dan TV, papan iklan, iklan sepanduk laman web dan papan tanda di acara. Promosi merangkumi tajaan acara, sampel percuma, penampilan selebriti, penjualan, potongan harga, siaran jauh radio, peraduan, undian dan penempatan produk.

Iklan yang tidak berkaitan langsung dengan produk atau perkhidmatan anda, seperti menyokong undang-undang atau mempromosikan badan amal, mungkin atau tidak boleh ditolak cukai, bergantung pada negeri anda. Periksa dengan akauntan cukai anda sebelum anda melakukan perbelanjaan jenis ini.

Perbelanjaan Iklan

Perbelanjaan iklan merangkumi kos pembelian media, perbelanjaan yang berkaitan dengan membuat iklan, yuran agensi dan komisen. Sekiranya anda mempunyai jabatan periklanan dalaman, kos kakitangan tersebut, ruang pejabatnya, peralatan, bekalan dan perbelanjaan lain dapat digunakan untuk kempen iklan tertentu, bergantung pada apakah anda mempunyai pengiraan overhead yang tepat untuk jabatan tersebut.

Perbelanjaan Promosi

Perbelanjaan promosi merangkumi bayaran yang dikenakan oleh suatu acara untuk anda menjadi penaja, barang yang anda berikan, papan tanda yang anda buat untuk suatu acara, masa kakitangan membuat dan menghadiri acara, produk atau perkhidmatan yang anda berikan dan bayaran yang dibayar kepada perunding, pekerja acara atau penyokong. Iklan yang menyokong promosi tertentu dapat dicatat sebagai perbelanjaan promosi sekiranya diperlukan untuk kejayaan promosi. Jabatan perakaunan ingin melakukan ini jika ingin menentukan kos sebenar promosi tertentu. Sekiranya promosi cukup besar, anggaran untuk promosi tersebut boleh mempunyai anggaran iklan sendiri.

Anda mungkin tidak dapat menolak harga barang yang diiklankan yang anda berikan - hanya perbelanjaannya. Contohnya, jika anda memberikan kemeja-T berharga $ 5,000 yang berharga $ 3,000, anda hanya akan dapat mengurangkan kos baju itu sebanyak $ 3,000, walaupun anda boleh menjual baju itu dengan harga $ 5,000. Hubungi akauntan cukai anda untuk memastikannya sebelum memberikan produk atau perkhidmatan sebagai sebahagian daripada promosi.

Bersikap Fleksibel

Beberapa perbelanjaan promosi mengaburkan batas antara pengiklanan dan promosi. Tanda yang anda ada di stadium bola sepak sekolah menengah tempatan boleh dianggap sebagai iklan atau promosi. Surat terus boleh menjadi iklan untuk produk tertentu atau promosi untuk mengumumkan tawaran terhad. Hiburan pelanggan mungkin diklasifikasikan di bawah promosi sebagai pengembangan perniagaan atau dikenakan sebagai perbelanjaan penjualan. Walaupun bijak untuk membuat belanjawan pemasaran sebagai sebahagian daripada perancangan fiskal tahunan anda, fleksibellah dengan anggaran iklan dan promosi anda. Sekiranya anda mendapat sambutan yang lebih besar dari iklan surat khabar daripada pemberian hadiah di acara, anda seharusnya mempunyai kemampuan untuk mengurangkan perbelanjaan anda untuk meningkatkan pembelian yang pertama.