Bagaimana saya mengumpulkan semua nilai dalam satu baris dalam Microsoft Excel?

Masukkan formula atau gunakan ciri AutoSum untuk menjumlahkan semua nilai berturut-turut di Excel. Ciri AutoSum membolehkan anda memperoleh jumlah semua nilai dalam satu baris atau lajur dengan satu klik butang. Anda boleh memulakan fitur dengan mengklik butang AutoSum, butang yang kelihatan seperti huruf Yunani Sigma, di panel navigasi atas. Pilih julat, seperti baris, dan kemudian gunakan AutoSum untuk menjumlahkan semua nilai dalam baris secara automatik. Anda juga boleh mengklik sel kosong di dekat baris, dan kemudian membenarkan AutoSum menganggarkan julat yang diharapkan. Terima julat anggaran atau pilih julat yang betul untuk mendapatkan jumlah yang diinginkan.

Jumlah Auto

1

Buka hamparan untuk diedit di Microsoft Excel.

2

Klik sel kosong pertama selepas nilai terakhir dalam baris untuk dijumlahkan.

3

Klik butang "AutoSum" di menu navigasi atas. Sorotan julat anggaran.

4

Edit julat dengan mengklik kiri dan menyeret kursor ke semua nilai dalam baris untuk dijumlahkan, jika dikehendaki. Baris yang dipilih diserlahkan. Sekiranya julat yang betul dipilih secara automatik, teruskan ke langkah seterusnya.

5

Klik butang "AutoSum". Jumlah baris dipaparkan di sel di sebelah kanan nilai terakhir dalam baris.

Formula

1

Klik di dalam sel yang akan menahan jumlah baris.

2

Ketik formula SUM berikut di sel yang dipilih atau di bar Formula di bahagian atas spreadsheet. Ganti nilai julat "B2" dan "B5" - di sini digunakan sebagai contoh - dengan sel pertama dan terakhir dalam baris yang akan dijumlahkan.

= SUM (B2: B5)

3

Tekan kekunci "Enter". Jumlah baris dipaparkan di sel yang dipilih.