Cara Piggyback Routers

Tidak semua peranti berkemampuan rangkaian dapat menyambung ke tempat panas tanpa wayar. Untuk menyambung ke rangkaian kawasan setempat, atau rangkaian berwayar, peranti memerlukan pengawal antara muka rangkaian; untuk menyambung ke LAN tanpa wayar, atau rangkaian Wi-Fi, peranti memerlukan NIC tanpa wayar. Sekiranya stesen kerja atau pencetak perniagaan anda tidak mempunyai WNIC, alih-alih membeli kad tanpa wayar, anda boleh menghidupkan penghala lama ke penghala utama dan menyambungkan peranti ke penghala sekunder, yang membolehkan stesen kerja atau pencetak menyambung ke rangkaian wayarles. Untuk menyambungkan penghala, ganti firmware penghala lama dengan DD-WRT, yang membolehkan konfigurasi yang lebih kuat daripada kebanyakan perisian penghala komersial.

1

Sambungkan modem ke slot WAN atau Internet di bahagian belakang penghala sekunder. Sambungkan penghala ke komputer.

2

Pergi ke Pangkalan Data Router di laman web DD-WRT (pautan dalam Sumber). Masukkan jenama dan model penghala sekunder ke dalam kotak carian.

3

Tekan "Enter" untuk melihat hasilnya, kemudian pilih model yang sesuai dari senarai. Pautan muat turun dipaparkan jika DD-WRT serasi dengan penghala.

4

Pilih pelepasan stabil dari menu lungsur turun, muat turun fail yang disediakan, kemudian cabut penghala dari modem.

5

Klik "Mula | Panel Kawalan | Rangkaian dan Internet | Pusat Rangkaian dan Perkongsian | Tukar Tetapan Penyesuai." Klik kanan "Sambungan Rangkaian Tanpa Wayar" dan pilih "Lumpuhkan" dari menu konteks.

6

Klik kanan "Local Area Connection" dan pilih "Properties" dari menu konteks. Klik "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)," kemudian klik butang "Properties".

7

Klik "Gunakan Alamat IP Berikut." Gunakan "192.168.1.2" sebagai alamat IP, "255.255.255.0" sebagai subnet mask, dan "192.168.1.1" sebagai gateway lalai. Klik "OK" dua kali.

8

Tahan butang reset di bahagian belakang penghala selama 90 saat untuk melakukan reset semula. Cabut steker peranti dari daya selepas 30 saat pertama, kemudian sambungkan semula penyesuai kuasa ke penghala setelah 30 saat tambahan berlalu.

9

Buka penyemak imbas Web. Navigasi dan log masuk ke penyediaan penghala. Periksa dokumentasi yang disertakan dengan peranti jika anda tidak mengetahui alamat atau kelayakan pentadbir yang berkaitan dengan penghala.

10

Pilih pilihan dari menu untuk menaik taraf firmware. Klik "Browse" dan klik dua kali fail BIN yang anda muat turun dari laman web DD-WRT.

11

Ikuti arahan pada skrin untuk mengemas kini firmware. Tunggu lima minit selepas pemasangan selesai dan lakukan tetapan semula keras lain pada peranti.

12

Masukkan "192.168.1.1" (hilangkan tanda kutip) ke dalam bar alamat penyemak imbas anda dan tekan "Enter." Apabila diminta, ketik "root" untuk nama pengguna dan "admin" untuk kata laluan.

13

Klik "Persediaan", kemudian "Persediaan Asas." Pilih "Konfigurasi Automatik - DHCP" dari menu lungsur Jenis Sambungan, kemudian klik "Lumpuhkan." Klik "Guna."

14

Klik "Tanpa Wayar", kemudian "Tetapan Asas." Pilih "Client Bridge" sebagai mod tanpa wayar. Buat nama untuk rangkaian dan klik "Terapkan."

15

Klik tab "Keselamatan Tanpa Wayar" dan padankan tetapan dengan tetapan penghala utama anda. Klik "Guna."

16

Pilih "Status", kemudian "Tanpa Wayar" dari menu utama. Klik butang "Kajian Tapak". Cari rangkaian anda yang lain dalam senarai dan klik "Gabung" untuk mengembalikan penghala ke rangkaian utama.

17

Sambungkan, melalui kabel Ethernet, penghala berwayar ke peranti yang tidak mempunyai WNIC.