Cara Memasang Pemacu di Ubuntu

Dengan kenaikan kos perisian dan sistem operasi, banyak perniagaan beralih ke Ubuntu, versi Linux terbuka dan bebas, untuk menjalankan komputer syarikat mereka. Ubuntu dilengkapi dengan antara muka grafik yang mudah digunakan yang membolehkan pengguna melakukan banyak tugas pentadbiran sistem yang mungkin membingungkan atau sukar diikuti. Pengguna, misalnya, dapat memasang pemacu baru untuk perkakasan, seperti pencetak atau kad pengembangan, dengan menjalankan wizard perkakasan baru dari menu pentadbiran. Sekiranya sistem Ubuntu anda tidak memasang pemacu dengan cara ini, mereka masih boleh dipasang melalui antara muka terminal tradisional.

1

Log masuk ke sistem Ubuntu anda.

2

Klik ikon "Tetapan", yang menyerupai roda gigi, di sudut kanan atas skrin.

3

Pilih "Tetapan Sistem."

4

Klik "Pemacu Tambahan" di bahagian Perkakasan. Ubuntu akan melakukan pemeriksaan ke atas pemacu yang dipasang dan berusaha untuk menentukan sama ada pemacu perkakasan proprietari perlu dipasang pada sistem anda. Sekiranya dikesan, klik "Ya" untuk meneruskan dan Ubuntu akan memasang pemacu untuk anda.

5

Buka sesi terminal jika Ubuntu tidak dapat memasang pemacu secara automatik. Betapa tepatnya ini dilakukan bergantung pada versi Ubuntu yang anda jalankan. Pada versi terbaru Ubuntu (12.02 pada saat penulisan ini), klik pada ikon "Laman Utama" di sebelah kiri skrin dan pilih "Terminal."

6

Membongkar pemacu tambahan yang disertakan dengan sistem anda dengan mengklik pada fail arkib. Buka fail "readme.txt" dan cari pemacu tambahan yang disertakan.

7

Jalankan perintah "modprobe" sebagai superuser untuk memasukkan modul pemacu baru ke kernel:

"pemacu baru sudo modprobe"