Fakta mengenai Hubungan Antara Pekerja & Pengurus

Hubungan antara pekerja dan majikan kadangkala rapuh. Pekerja tersebut mungkin merasa tertekan untuk mempertahankan pekerjaannya sambil memperoleh pendapat yang tidak baik tentang bosnya, sementara bos tertanya-tanya apakah pekerja itu berusaha sebaik mungkin. Majikan juga prihatin dengan semangat pekerja, kerana moral yang rendah boleh menyebabkan masalah mahal dengan perolehan atau produktiviti yang rendah.

Pertimbangan

Walaupun banyak syarikat mempekerjakan pekerja tanpa perjanjian rasmi, yang lain mempunyai kontrak kerja dengan kehendak dengan pekerja. Syarikat boleh memberhentikan pekerja dengan hampir semua alasan, selagi syarikat itu tidak membuat keputusan pemecatannya berdasarkan diskriminasi atau pemberitahuan. Pengaturan ini kadangkala menjadi sumber konflik antara pekerja dan pengurus, kerana pekerja tersebut takut kehilangan pekerjaannya.

Wawasan Ahli

Masa rehat boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan antara pekerja dan majikan. Seorang pekerja mungkin mula tidak mempercayai syarikat itu dan takut kehilangan pekerjaannya kerana masa kewangan sukar. Kemerosotan ekonomi sebenarnya mungkin merupakan peluang bagi pengurus untuk membina kesetiaan pekerja kepada syarikat. Penulis Stephen A. Miles dan Nathan Bennett, dalam artikel "Bloomberg BusinessWeek", menyatakan bahawa "majikan mendapati diri mereka lebih kerap meminta pekerja mempercayai syarikat itu - meyakinkan pekerja bahawa hari yang lebih baik akan datang dan usaha mereka hari ini tidak akan dilupakan esok."

Kebimbangan

Sekiranya majikan tidak menghiraukan keprihatinan pekerja, itu boleh menyebabkan sejumlah masalah penting dan kadang-kadang mahal. Selain pergantian, keganasan di tempat kerja juga merupakan risiko bagi perniagaan jika pekerja menjadi tidak puas hati. Pekerja yang merasa diremehkan oleh pengurus juga boleh membahayakan keselamatan maklumat hak milik syarikat dengan berkongsi rahsia perdagangan atau membawa pengetahuan berharga itu kepada perniagaan lain yang bersaing. Syarikat yang tidak memupuk hubungan yang produktif antara pekerja dan pengurus juga boleh mengembangkan reputasi buruk dalam industri ini.

Perspektif

Menurut perunding kepemimpinan Stephen A. Miles, sangat berguna untuk melihat hubungan majikan-pekerja sebagai rangkaian janji. Contohnya, majikan menjanjikan wang dan sokongan pekerjaan, sementara seorang pekerja berjanji akan melaksanakan tugasnya dengan sebaik mungkin.

Penyelesaian

Majikan boleh mengambil langkah untuk meningkatkan hubungan pekerja dan pengurus untuk memudahkan tempat kerja yang sangat produktif dan bahagia. Untuk satu, pengurus dapat melaksanakan program pengiktirafan atau penghargaan pekerja untuk mengucapkan terima kasih kepada pekerja untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik. Mesyuarat dan komunikasi berkala antara pekerja dan pengurus juga penting, terutama jika pekerja merasa terputus dari pengurusan syarikat.