Menambah Perbadanan pada Tajuk Kenderaan

Setiap syarikat mesti mempunyai pengangkutan yang mencukupi agar pegawai dan pegawainya dapat menjalankan perniagaan. Sekiranya kenderaan digunakan secara eksklusif untuk perniagaan korporat, ia mesti didaftarkan atas nama syarikat. Setiap negeri mempunyai prosedur tersendiri untuk menambahkan syarikat pada judul kenderaan. Sebelum masuk ke pejabat kenderaan bermotor di negeri anda, hubungi terlebih dahulu untuk mengetahui keperluan dan dokumentasi khusus yang perlu anda bawa bersama.

Berikan Bukti Pemilikan

Anda mesti dapat menunjukkan hak milik kenderaan untuk mendaftarkannya atas nama syarikat. Bukti kepemilikan ini merangkumi bil penjualan dan hak milik yang diberikan kepada syarikat. Seorang wakil syarikat mesti menandatangani tajuk tersebut sebagai pembeli. Walaupun anda, sebagai pemilik dan wakil syarikat, telah menandatangani gelaran sebagai pembeli, pemilik kenderaan yang berdaftar akan menjadi syarikat tersebut. Ini adalah nama yang anda senaraikan di aplikasi dengan jabatan kenderaan bermotor. Beberapa negeri akan memerlukan notaris tanda tangan pembeli dan penjual.

Berikan Bukti Insurans

Kenderaan perniagaan baru untuk syarikat mesti ditambahkan pada polisi automatik perniagaan anda sebelum anda dapat mendaftarkan kenderaan tersebut atas nama syarikat dengan jabatan kenderaan bermotor di negeri anda. Sebaik sahaja anda menghubungi ejen insurans anda untuk menambahkan kenderaan kepada anda polisi automatik komersial, anda perlu memberikan nombor pengenalan tahun, membuat dan kenderaan kepada ejen beserta maklumat bagaimana kenderaan tersebut akan digunakan. Kemudian, ejen tersebut dapat memberikan bukti insurans yang perlu anda berikan kepada jabatan kenderaan bermotor untuk mendaftarkan kenderaan tersebut atas nama syarikat.

Lengkapkan Permohonan Pendaftaran Kenderaan

Anda boleh mendapatkan permohonan sijil hak milik dari pejabat kenderaan bermotor di negeri anda. Ini adalah dokumen rasmi yang digunakan untuk membuktikan pemilikan kenderaan tersebut. Maklumat yang diperlukan untuk aplikasi pendaftaran kenderaan merangkumi tarikh pembelian, harga penjualan, bacaan odometer pada saat pembelian dan nama dan alamat pembeli dan penjual.

Menghasilkan Artikel Pemerbadanan

Artikel penggabungan untuk syarikat mesti disediakan semasa mendaftarkan kenderaan atas nama syarikat. Sekiranya anda tidak mempunyai salinan artikel penggabungan, ia boleh didapati dari jabatan taksiran dan percukaian negeri anda.

Keperluan tambahan

Beberapa negeri mempunyai pernyataan pendedahan odometer yang berasingan yang mesti ditandatangani yang menyatakan jarak tempuh kenderaan ketika dibeli oleh syarikat. Selain memberikan semua dokumentasi yang diperlukan, ada juga biaya untuk memberikan kenderaan atas nama syarikat. Bayaran ini berbeza dari negeri ke negeri.