Tablet Sesuai dengan Buku Nook

Anda tidak perlu memiliki Nook eReader untuk menikmati pelbagai jenis eBook Nook yang ditawarkan oleh Barnes dan Noble. Anda boleh, misalnya, membaca Buku Nook pada PC Windows atau Mac. Anda juga boleh membaca Buku Nook di beberapa telefon. Tablet, bagaimanapun, mungkin merupakan peranti terbaik daripada eReader khusus untuk digunakan untuk membaca elektronik. Perisian Nook berbeza untuk pelbagai peranti, walaupun semuanya menawarkan penekanan, komen dan pencarian teks. Untuk majalah interaktif warna penuh yang ditawarkan Barnes dan Noble, anda mesti mempunyai iPad atau tablet Android bersaiz penuh dengan skrin LCD warna sensitif sentuhan.

Aplikasi Nook

Barnes dan Noble menawarkan aplikasi Nook untuk sistem operasi Android versi 2.1 dan yang lebih baru. Pemilik tablet Android boleh mengunjungi pasar Android untuk memuat turun dan memasang aplikasi percuma yang mempunyai akses ke perpustakaan Nook yang lengkap termasuk kandungan yang ditingkatkan dan majalah warna penuh. Menurut laman Bantuan Android Market, beberapa pengguna tidak dapat memasang aplikasi, berdasarkan lokasi atau jenis perangkat mereka. Perkakasan mereka juga penting. Aplikasi Nook berfungsi dengan baik pada Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab dan HTC Thunderbolt.

iPad

Walaupun Apple menawarkan kedai buku sendiri, iPad juga dapat menjalankan aplikasi Nook eBook yang akan memaparkan semua produk Nook. Skrin sentuh responsif iPad, LCD resolusi tinggi dan pemproses yang cekap menjadikannya serasi sepenuhnya dengan semua Buku Nook dan majalah interaktif berwarna.

Warna Nook

Warna Barnes dan Noble Nook pada asalnya dijual sebagai Nook eReader dengan skrin sentuh dan kemampuan warna penuh, menjadikannya serasi dengan semua Buku dan majalah Nook. Pengubahsuaian baru pada sistem operasinya membolehkan pengguna memasang aplikasi tablet dari gedung aplikasi Nook Color sendiri, menjadikannya berfungsi sebagai komputer tablet sejati dan juga eReader.

Tablet Windows 7

Walaupun perisian Barnes dan Noble's Nook untuk PC akan berjalan pada Tablet Windows 7, versi Windows terhad kepada ciri eReading asas, dan tidak akan memaparkan kandungan interaktif dan dipertingkatkan seperti yang Nook untuk iPad atau Nook untuk Android atau Nook Color. Walau bagaimanapun, aplikasi Windows percuma akan berfungsi dengan sebilangan besar ribuan tajuk dalam koleksi Buku Nook.