Cara Menjual Kad Kredit Perniagaan

Pemilik perniagaan kecil sering menggunakan kad kredit perniagaan untuk membuat pembelian ketika aliran tunai perniagaan bermasalah. Banyak pemilik perniagaan kecil juga menggunakan kad kredit perniagaan untuk membantu membangun sejarah kredit untuk perniagaan, sehingga jika pinjaman atau kredit di masa depan diperlukan, perniagaan tersebut memiliki sejarah kredit positif untuk menolongnya memenuhi syarat untuk mendapatkan pinjaman dan akaun kredit. Sekiranya anda berniaga menjual kad kredit perniagaan, menyusun rancangan untuk mempromosikan dan menjual kad tersebut kepada pemilik perniagaan adalah perkara pertama dalam senarai anda.

1

Tentukan bakal pelanggan perniagaan. Mulakan dengan mengenal pasti siapa pemilik perniagaan atau jenis perniagaan apa yang paling banyak mendapat faedah daripada jenis kad kredit perniagaan yang anda jual.

2

Rujuk senarai sasaran anda dengan pelanggan kad kredit perniagaan yang ada. Hubungi bank yang mengeluarkan kad kredit untuk memastikan bahawa perniagaan tersebut belum mempunyai akaun kad kredit perniagaan dengan bank. Anda ingin memfokuskan usaha penjualan anda pada mensasarkan prospek daripada pelanggan semasa. Anda juga boleh meminta bank penerbit untuk memberikan senarai pelanggan perniagaannya yang mempunyai akaun bank perniagaan atau pinjaman, tetapi tidak mempunyai kad kredit perniagaan.

3

Tulis dan susun rancangan kempen pemasaran. Kempen pemasaran memerlukan anda mengembangkan pesanan pemasaran yang menekankan kelebihan kad kredit perniagaan kepada khalayak sasaran anda. Kemudian, anda perlu memutuskan saluran pemasaran mana yang harus anda gunakan untuk menjangkau khalayak dengan pesan anda - e-mel, surat terus, buletin, radio dan iklan TV.

4

Menubuhkan pasukan tindak balas. Sebaik sahaja anda melancarkan kempen pemasaran anda, pastikan anda dan kakitangan anda bersedia untuk menjawab pertanyaan.

5

Jejak tindak balas. Anda juga ingin mengesan tindak balas kempen pemasaran anda untuk mengukur kadar kejayaan anda. Contohnya, jika anda menghantar 500 e-mel, lacak berapa banyak pelanggan yang memanggil dan berapa banyak pelanggan yang mengemukakan permohonan kad kredit perniagaan dari e-mel tersebut.

6

Tindak lanjut mengenai tindak balas tanpa panggilan dengan panggilan telefon. Kira-kira dua hingga tiga minggu setelah kempen pemasaran anda diluncurkan, hubungi pemilik perniagaan yang belum mengemukakan permohonan kad kredit perniagaan melalui telefon. Beritahu mereka bahawa anda telah menghantar maklumat kepada mereka mengenai tawaran kad kredit perniagaan khas anda dan anda ingin melihat apakah mereka menerima maklumat tersebut dan melihat apakah mereka mempunyai pertanyaan. Kemudian tanyakan apakah mereka ingin mengemukakan permohonan kad kredit perniagaan.

7

Lancarkan kempen lain. Nilaikan hasil kempen pertama anda, sehingga anda dapat membuat kempen baru. Meniru kejayaan kempen pertama atau membuat penyesuaian untuk menjadikan kempen seterusnya lebih berjaya.