Cara Menyekat Laman Dewasa di Firefox

Perpustakaan add-on Firefox mempunyai sejumlah peluasan yang direka untuk menyekat dan menyaring laman web dewasa dan kandungan lain yang tidak sesuai. ProCon Latte, MetaSurf dan Blocksi semuanya menggunakan senarai hitam komprehensif yang menyekat URL dan laman web yang tidak diketahui yang mengandungi bahasa yang disekat. Sambungan sedikit berbeza dalam pilihan penyesuaian dan kemudahan penggunaan. ProCon Latte menampilkan kemas kini senarai hitam automatik yang memperbaharui peluasan dengan laman web baru, serta senarai putih yang membenarkan laman web tertentu walaupun mengandungi kata-kata dalam senarai hitam. Blocksi bergantung pada input pengguna untuk menentukan kategori laman web yang tidak layak dikunjungi dan menampilkan statistik terperinci yang menunjukkan laman web mana yang disekat dan yang dibenarkan melalui penapis. Sekiranya anda tidak perlu melakukan penyesuaian,MetaSurf adalah pelanjutan sederhana yang tidak mempunyai ciri canggih tetapi menawarkan senarai hitam yang dikemas kini secara berkala yang boleh anda tetapkan dan lupakan.

Penapis Kandungan ProCon Latte

1

Cari perpustakaan Firefox untuk ProCon Latte dan klik "Pasang", kemudian mulakan semula Firefox. Setelah memulakan semula selesai, buka tetingkap pilihan untuk peluasan.

2

Klik "Tetapkan Kata Laluan" untuk melindungi akses kata laluan ke pilihan ProCon Latte.

3

Klik kotak centang di sebelah "Aktifkan langganan" untuk menerima kemas kini automatik ke senarai hitam ProCon Latte.

4

Pilih tab "Daftar Putih" untuk menentukan laman web yang selamat dikunjungi. Tidak seperti senarai putih standard, laman web dalam senarai putih bukan satu-satunya laman web yang boleh dikunjungi. Sebaliknya, senarai putih ini digunakan untuk menyetujui laman web seperti laman web berita atau rangkaian sosial yang biasanya disekat kerana penapis bahasa.

Bloksi

1

Cari perpustakaan Firefox untuk Blocksi dan klik "Pasang," dan kemudian mulakan semula Firefox. Setelah memulakan semula selesai, buka tetingkap pilihan untuk peluasan.

2

Klik "Kanak-kanak" menyekat akses ke set lalai laman web dewasa.

3

Klik "Penapis Lanjutan" untuk menyesuaikan jenis kandungan yang ingin anda sekat di Firefox. Blocksi membahagikan kandungan kepada puluhan kategori, seperti penggodaman, perjudian dan bahan dewasa yang lain.

4

Klik "Pilihan" dan kemudian klik kotak centang di sebelah "Aktifkan Perlindungan Kata Laluan" untuk melumpuhkan akses bukan pentadbir ke tetapan Blocksi.

MetaSurf

1

Cari perpustakaan Firefox untuk MetaSurf dan klik "Pasang," dan kemudian mulakan semula Firefox. Setelah memulakan semula selesai, buka tetingkap pilihan untuk peluasan.

2

Klik butang "Aktifkan" untuk menghidupkan MetaSurf.

3

Masukkan kata laluan untuk melindungi bukan pentadbir daripada menyesuaikan tetapan MetaSurf.