Cara Menulis Objektif Kandungan di PowerPoint

Anda pasti akan memberikan semacam persembahan visual sebagai sebahagian daripada perniagaan syarikat anda, sama ada dalam perjumpaan penjualan dengan pelanggan atau pertemuan objektif dengan pekerja. Menggunakan persembahan PowerPoint memberi anda cara untuk mengatur pandangan anda secara visual untuk penonton sehingga mereka tahu apa yang harus difokuskan dalam perbincangan anda, sambil memastikan bahawa anda menjadikan objektif anda untuk menyampaikan kandungan ini dengan jelas. Dengan menyatakan objektif anda dengan jelas pada awal pembentangan anda, anda memberi peluang kepada penonton anda untuk memahami apa tujuan anda, apa yang diharapkan dari persembahan dan bagaimana menafsirkan isi yang anda sampaikan.

1

Tentukan objektif anda terlebih dahulu. Pecahkan topik yang lebih besar kepada bahagian logik yang lebih kecil. Runtuhkan mereka lagi, jika anda boleh. Cuba cari gabungan titik perbincangan yang paling sesuai dengan tujuan anda yang lebih besar, dan aturkannya sedemikian rupa sehingga pendengar dapat mengikutinya. Titik persembahan adalah untuk meyakinkan audiens tentang idea anda, dan cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan memimpin mereka membuat kesimpulan melalui penyusunan idea yang meyakinkan.

2

Pertimbangkan taktik terbaik untuk meyakinkan khalayak anda tentang idea anda. Sekiranya anda membandingkan dua item, susunlah perbincangan anda sehingga ia mempunyai dua bahagian utama, dengan titik yang lebih kecil menunjukkan kelebihan dan kekurangan setiap pilihan. Sekiranya mencadangkan penyelesaian untuk masalah, jelaskan masalah itu pada awalnya, dan ikuti setiap langkah penyelesaian anda.

3

Buat slaid pembuka yang menyentuh semua idea anda dalam format titik peluru. Adalah dapat diterima, dan sebenarnya cukup bermanfaat, untuk menyatakan dengan tepat apa yang akan anda katakan dalam pembentangan. Ini memberi gambaran kepada pendengar tentang apa yang mereka inginkan, dan juga membantu anda menentukan tahap untuk apa yang anda ingin sampaikan. Satu set slaid pembuka mungkin terdiri daripada dua slaid, tetapi jika anda tidak dapat memenuhi inti persembahan anda dalam dua atau lebih sedikit slaid, pertimbangkan untuk mempersempit fokus persembahan anda, atau memberikan beberapa pembentangan dalam jangka masa tertentu.

4

Nyatakan objektif anda dengan jelas, dan bincangkan secara ringkas kepentingannya. Sebagai contoh, jika salah satu objektif anda adalah untuk meyakinkan khalayak anda bahawa tindakan tertentu mesti diambil, nyatakan dengan jelas kesimpulan ini dengan penjelasan ringkas tentang bagaimana anda sampai ke sana.

Sebagai contoh, "Dalam pembentangan ini, saya bermaksud menunjukkan bahawa strategi saya menangani kebimbangan mengenai kerugian untung dengan menggambarkan bidang-bidang di mana penambahbaikan dapat dilakukan di bahagian pemasaran dan teknik pengeluaran kami" mewakili pembukaan yang jelas dan berorientasikan matlamat. Ini memperincikan objektif sambil menyinggung jenis konten apa yang dapat diharapkan oleh penonton - bidang kekurangan pemasaran dan pengeluaran.

5

Elakkan memuatkan data atau fakta di hadapan. Biarkan objektif bercakap untuk diri mereka sendiri. Objektif kandungan harus merangkumi pembentangan dan data anda sedemikian rupa sehingga membantu penonton "melihat" apa yang anda lihat dalam data tersebut, dan meyakinkan mereka tentang hujah anda.

Sebagai contoh, "Penjualan di kawasan dengan jabatan pemasaran baru telah menurun 3% dalam tiga suku terakhir kerana faktor A, B dan C, sementara kadar pengeluaran juga sangat tidak efisien kerana salah urus sumber gudang kerana X, Y dan Z. Oleh itu, saya akan menunjukkan bagaimana faktor-faktor ini menyebabkan ... "Walaupun ini nampaknya cara yang bermaklumat untuk menetapkan objektif anda, untuk persembahan yang diucapkan adalah lebih baik untuk membuatnya ringkas.

6

Gunakan slaid untuk setiap objektif yang dibincangkan dalam pembukaan pembentangan. Sekiranya objektif tertentu memerlukan sedikit masa untuk dibincangkan, dua atau lebih slaid mesti berfungsi. Berhati-hatilah untuk tidak memuatkan slaid dengan maklumat yang berlebihan Slaid anda hanya menggariskan ucapan anda, atau memberikan bahan sokongan. Ucapan anda semestinya sangat berat untuk menyampaikan pendapat anda.