Nisbah Kewangan yang manakah Ukuran Terbaik Kecekapan Operasi?

Untuk beroperasi, perniagaan anda mesti menjual barang atau perkhidmatan, membeli peralatan, membayar bilnya dan menerima pembayaran dari pelanggan. Nisbah kecekapan operasi memberikan maklum balas berangka mengenai seberapa berkesan syarikat anda menguruskan sumbernya, sambil menggunakannya sepanjang aktiviti perniagaan sehari-hari dan tanpa menyimpannya untuk jangka masa yang tidak perlu. Daripada nisbah kewangan yang biasanya digunakan untuk mengukur kecekapan, perolehan inventori adalah ukuran terbaik kerana memberikan maklumat berterusan mengenai seberapa baik perniagaan anda menggunakan bahan yang dibelinya.

Perolehan Inventori

Hitung nisbah perolehan inventori dengan membahagikan jumlah perbelanjaan perniagaan anda untuk menghasilkan atau memperoleh inventori tersebut (kos barang yang dijual) dengan jumlah purata inventori yang dimiliki oleh perniagaan anda sepanjang tempoh pelaporan. Perniagaan yang membelanjakan $ 5000 dalam tempoh tertentu di mana ia mempunyai inventori bernilai purata $ 1000 di tangan mempunyai nisbah inventori 5 selama tempoh tersebut. Semakin tinggi nisbahnya, semakin cepat perniagaan anda beralih melalui pelaburan yang dilakukannya, memindahkan produk ke tangan pelanggan daripada menyimpannya tidak terjual.

Buruh Industri Perkhidmatan

Walaupun konvensyen perakaunan berbeza di setiap industri, tenaga kerja dapat dikira sebagai bagian dari inventori juga, terutama jika Anda menjalankan perniagaan perkhidmatan yang harus mempertahankan tingkat kepegawaian minimum. Sekiranya pekerja bergaji sibuk memberikan perkhidmatan menjana pendapatan kepada pelanggan, kadar perolehan inventori anda akan lebih tinggi - dan kecekapan operasi anda akan lebih baik - daripada jika pekerja berdiri tanpa ada kaitan.

Perolehan Terima Akaun

Nisbah perolehan terima akaun menunjukkan seberapa cepat perniagaan anda dibayar untuk produk dan perkhidmatan yang dijualnya. Nisbah perolehan belum terima akaun anda memberikan maklumat mengenai aliran tunai dan nilai bersih keseluruhan, kerana baki yang belum dibayar masih merupakan aset syarikat kecuali pembayaran tertunggak. Walau bagaimanapun, perolehan piutang tidak benar-benar mengukur kecekapan operasi kecuali sejauh mana syarikat anda mesti mempunyai wang tunai untuk beroperasi.

Perolehan Bayaran Akaun

Nisbah perolehan hutang akaun anda mengukur keteraturan dengan mana anda membayar bil anda. Walaupun perniagaan yang beroperasi dengan cekap cenderung membayar bil mereka tepat pada waktunya daripada syarikat yang selalu menghadapi masalah pengurusan, perolehan akaun yang lambat mungkin disebabkan oleh ketidakcekapan operasi. Perniagaan mungkin melambatkan pembayaran bilnya kerana kekurangan dana atau kerana pelanggannya ketinggalan membuat pembayaran. Mengutamakan perbelanjaan mendesak dapat membantu mengekalkan kecekapan operasi dan perolehan inventori walaupun perolehan hutang tertangguh.

Jumlah Perolehan Aset

Jumlah perolehan aset adalah nisbah pengukuran yang menggambarkan kekerapan syarikat anda menggunakan semua asetnya, termasuk inventori, akaun yang perlu dibayar, akaun yang belum diterima dan aset jangka panjang seperti alat berat. Hitung perolehan aset dengan membahagikan jumlah pendapatan untuk tempoh tersebut dengan nilai aset dalam tempoh tersebut. Walaupun bermanfaat untuk mempunyai nisbah luas yang mencerminkan banyak aspek operasi syarikat, jumlah perolehan aset bukanlah ukuran kecekapan operasi yang terbaik kerana pelbagai jenis aset berpindah pada kadar yang berbeza, dengan alasan yang berbeza.