Cara Membuat Pitch Media

Suara media adalah surat ringkas, e-mel atau panggilan telefon yang menawarkan berita kepada wartawan atau penyunting di surat khabar, majalah, radio atau stesen televisyen. Tujuan permainan ini adalah untuk menimbulkan minat dalam cerita dan untuk mengetahui sama ada kenalan itu bersedia menggunakannya. Wartawan menerima banyak peluang dan oleh itu menghormati perkara yang relevan dan berita baru. Suara media yang berjaya membantu perniagaan kecil mendapat publisiti untuk syarikat mereka dan membina hubungan baik dengan media untuk liputan masa depan.

Berkaitan

Suara media yang baik menggambarkan minat media dan individu wartawan yang anda hubungi. Sekiranya perniagaan anda menjual produk penjagaan kebun, misalnya, kenal pasti wartawan berkebun di surat khabar tempatan anda. Untuk melancarkan kisah ini ke majalah berkebun nasional dengan banyak penulis yang berbeza, periksa senarai penyumbang untuk mengenal pasti orang yang mempunyai minat khusus dalam penjagaan kebun. Baca item terbaru yang ditulis oleh penyumbang yang anda sasarkan untuk memahami perspektif mereka mengenai penjagaan kebun. Menyasarkan orang yang tepat akan meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Newsworthy

Cerita anda mesti mendapat berita baru kerana anda bersaing untuk ruang terhad atau masa penyiaran dengan banyak rancangan lain. Sekiranya anda telah mengembangkan produk terobosan, cerita itu lebih menarik bagi wartawan daripada berita peningkatan biasa ke produk yang ada. Sudut tempatan yang kuat dapat membantu usaha anda ke media tempatan. Sekiranya anda telah mengembangkan produk penjagaan kebun untuk keadaan kemarau, misalnya, periksa keadaan cuaca untuk media yang anda sasarkan.

Ringkas

Suara media mesti ringkas. Itu bukan siaran akhbar dan hanya memberikan perincian garis besar artikel berita atau artikel. Terangkan mengapa item tersebut menarik minat penonton dan berikan sorotan ringkas mengenai isi kandungannya. Biarkan wartawan mengetahui panjang ceritanya dan nyatakan sama ada anda akan membekalkan kandungannya atau adakah wartawan itu perlu mengatur wawancara. Tawaran untuk menghantar maklumat tambahan sekiranya wartawan ingin meneruskan ceritanya.

Berstruktur

Pandangan anda harus merangkumi perkara penting dalam cerita dari perspektif wartawan - siapa, apa, di mana, kapan, mengapa dan bagaimana. Ini memberikan kerangka untuk wartawan menilai potensi cerita. Sorot sebarang faktor yang mempengaruhi masa cerita. Ini mungkin bertepatan dengan ulang tahun yang penting, misalnya, atau produk terobosan anda mungkin dilancarkan di pameran perdagangan tempatan bulan depan.

Tepat pada masanya

Wartawan bekerja pada tarikh akhir yang ketat, terutamanya di radio dan televisyen atau penerbitan harian dan mingguan. Hubungi media sasaran anda untuk mengetahui tarikh akhir mereka. Sekiranya cerita anda berkaitan dengan tarikh tertentu, pastikan bahawa anda memberi wartawan masa untuk mempertimbangkan rancangan anda dan menyusun cerita pada tarikh tersebut.