Apakah Saluran Pengedaran yang Berbeza dalam Perniagaan Perkhidmatan?

Sebelum anda dapat menjangkau khalayak sasaran anda dalam perniagaan perkhidmatan, anda mesti memahami pelbagai platform yang tersedia untuk menjual perkhidmatan anda. Ini dikenali sebagai pembahagian perkhidmatan, dan menyempurnakan proses ini adalah perbezaan antara kejayaan dan kegagalan. Menggunakan saluran yang berbeza untuk pengagihan perkhidmatan dapat membantu anda menguruskan permintaan untuk perkhidmatan teras anda. Anda boleh menggunakan sebaran saluran perkhidmatan yang berbeza untuk menjangkau pelbagai segmen pasaran, dan mengembangkan strategi harga yang berbeza yang sesuai dengan pendapatan anggota segmen pasaran. Setelah anda memahami bahawa saluran pengedaran berbeza untuk produk yang berbeza, anda boleh menganalisis contoh saluran pengedaran dalam pemasaran untuk mengakses pasaran baru sambil merapatkan pengurangan permintaan sementara.

Kaedah Jualan Langsung

Beberapa contoh saluran pengedaran terbaik dalam pemasaran adalah penjualan langsung, yang membolehkan anda menghubungi pelanggan dan prospek, tanpa menggunakan perantara. Jualan langsung melibatkan lawatan peribadi, pesanan mel dan permintaan dalam talian seperti buletin dan langganan e-mel. Ini memberi anda kawalan sepenuhnya mengenai bagaimana anda menyampaikan tawaran dan harga yang anda boleh tawarkan kepada pelanggan anda. Interaksi langsung bermaksud maklum balas langsung, yang membolehkan anda menyesuaikan strategi pemasaran anda dengan sewajarnya.

Pembahagian Perkhidmatan Maya

Salah satu contoh saluran pengedaran terbaru dalam pemasaran adalah menawarkan perkhidmatan maya. Sebagai contoh, perunding penjualan boleh menawarkan perkhidmatannya melalui gabungan telefon, e-mel, atau persidangan video yang akan menggunakan perisian yang tersedia di platform awan. Penyampaian perkhidmatan jarak jauh juga tersedia untuk artis dan penulis yang membuat kandungan secara bebas. Sebagai contoh, jika anda seorang penulis kandungan laman web, anda boleh membuat kandungan untuk pelanggan dan menyampaikannya di platform seperti Basecamp, yang membolehkan anda menghantar kandungan dan mengekalkan tonggak tanpa perlu bercakap dengan pelanggan anda. Dengan menyebarkan perkhidmatan anda secara dalam talian secara eksklusif, anda dapat menjimatkan kos untuk memiliki pejabat yang memerlukan pembayaran sewa bulanan untuk ruang.

Ejen atau Rujukan

Menggunakan ejen atau rujukan adalah salah satu contoh terbaik bahawa saluran pengedaran berbeza untuk produk yang berbeza. Katakan anda menjana pendapatan sebagai guru pemasaran yang menghadiri persidangan dan sesi latihan. Namun, anda mungkin tidak menikmati usaha pemasaran yang diperlukan untuk mendapatkan pelanggan yang menguntungkan. Anda boleh memanfaatkan ejen profesional yang tugasnya adalah mencari pekerjaan yang sesuai dengan bakat anda. Ejen ini akan mengambil komisen dari pekerjaan yang anda tempah, dan bahkan dapat menjaga nama anda tetap relevan dalam industri melalui pemasaran. Anda juga boleh memanfaatkan rujukan melalui profesional industri. Sebagai contoh, jika anda seorang perancang perkahwinan, anda boleh membuat program rujukan dengan jurugambar perkahwinan atau butik gaun pengantin di mana anda menawarkan promosi silang yang memberi manfaat kepada kedua-dua perniagaan perkhidmatan anda.

Pengedaran Melalui Penerbitan

Banyak pelanggan perkhidmatan telah terbiasa dengan banyaknya penerbitan yang memberikan mereka apa yang mereka perlukan. Dalam dunia berdasarkan permintaan, misalnya, anda dapat menyampaikan perkhidmatan anda melalui blog yang menguatkan dan menerangkan pelbagai perkhidmatan yang anda tawarkan, sebuah laman web yang tidak hanya menjual perkhidmatan anda tetapi juga menawarkan kandungan bertulis dan visual yang menjawab pertanyaan dan permasalahan yang berkaitan dengan perkhidmatan anda, atau e-book yang boleh dipesan oleh pelanggan secara langsung dalam talian. Perlu diingat bahawa saluran pengedaran berbeza untuk produk yang berlainan, anda boleh memilih untuk mengewangkan penerbitan anda atau menawarkannya sebagai insentif bagi pelanggan anda untuk membeli perkhidmatan. Contohnya, jika anda memiliki syarikat perisian pengurusan hubungan pelanggan,anda boleh memilih untuk menawarkan kertas putih khusus mengenai pemasaran perkhidmatan pelanggan yang prospek dapat memuat turun dari laman web anda. Setelah memuat turun kertas putih itu, anda boleh memberikan potongan harga untuk mereka membeli perisian anda, atau menawarkan percubaan 7 hari percuma.