Berapakah Peratus Margin Keuntungan yang Diharapkan Peruncit Daripada Perhiasan?

Margin keuntungan bagi pembuat dan penjual perhiasan boleh berbeza-beza, terutamanya memandangkan banyak kategori dalam industri ini. Perhiasan yang baik yang membuat produk sendiri atau mendapatkan barang dari pemborong akan mempunyai pertimbangan yang berbeza daripada mereka yang menjual pakaian atau perhiasan fesyen. Kos buruh, serta harga pasaran untuk logam mulia, mempunyai kesan yang signifikan terhadap apa yang diharapkan oleh pengusaha perhiasan.

Petua

Pada tahun 2013, margin keuntungan kasar untuk kedai perhiasan adalah 43.5 peratus. Pada tahun 2017, ia adalah 42.6 peratus.

Soalan Bahan

Oleh kerana banyak jenis perhiasan dibuat dari logam dan batu mulia dan semimulia, kedua-dua pembuat perhiasan dan peruncit yang membeli dari sumber borong harus menyedari turun naik pasaran ketika mengembangkan rancangan perniagaan. Perkara ini berlaku terutamanya bagi para perhiasan yang mendapatkan barang mereka dari perniagaan lain.

Walaupun gaya perhiasan tentu menjadi pertimbangan, penting juga untuk mengira jumlah logam berharga dalam sekeping perhiasan dan memahami berapa banyak harga yang diborong oleh pemborong memandangkan nilai pasaran sebenar barang tersebut. Dalam banyak kes, tukang emas akan menandakan perhiasan logam berharga dua hingga tiga kali ganda dari harga borong. Walau bagaimanapun, jenama mewah yang terkenal mungkin menjadikan produk mereka lebih tinggi dalam usaha untuk mengekalkan kedudukan eksklusif.

Perhiasan Buatan Tangan

Banyak pembuat perhiasan membuka perniagaan kecil untuk menjual produk yang mereka hasilkan. Akan tetapi, kesukaran dapat timbul ketika menentukan harga barang. Dalam beberapa kes, pengusaha perhiasan ini mungkin enggan untuk mengenakan apa yang sebenarnya bernilai produk kerana mereka telah melihat pekerjaan mereka sebagai hobi. Walau bagaimanapun, seiring berjalannya waktu, menjadi mustahak untuk mengembangkan strategi penetapan harga yang mantap yang membolehkan pembuat perhiasan terus berniaga.

Setiap pembuat barang kemas mesti mempunyai formula yang sesuai untuknya. Perhiasan tukang yang menggunakan logam dan batu mulia harus mempertimbangkan trend pasaran ketika membuat dasar harga. Pembuat barang kemas yang menggunakan bahan bukan berharga sering menentukan harga barang siap dengan mengalikan kos bahan dengan 2, 3 atau 4, menambahkan kos pembungkusan dan overhead, dan kemudian bayaran tambahan untuk buruh.

Margin Keuntungan Khas

Menurut penganalisis di Institut Pemilik Runcit, trend peratus margin kasar untuk perniagaan perhiasan tetap konsisten dalam beberapa tahun kebelakangan. Margin untung kasar dikira dengan mengurangkan kos barang dari pendapatan perniagaan. Pada tahun 2013, margin keuntungan kasar untuk kedai perhiasan adalah 43.5 peratus. Pada tahun 2017, ia adalah 42.6 peratus.

Pertimbangan Lain

Penjual barang kemas yang mengendalikan kedai runcit atau gerai di pameran dan pertunjukan kraf harus mempertimbangkan faktor lain ketika menetapkan harga barang kemas. Selalu ada risiko kerugian akibat pencurian kedai dan gangguan pekerja. Di samping itu, produk boleh rosak melalui pengendalian yang cuai. Perhiasan yang baik sering memberikan pembaikan kecil dan perubahan pada barang kemas yang dijual, dan kos untuk menawarkan perkhidmatan ini juga harus dikira pada harga akhir produk.