Apakah Sistem Perakaunan Bersepadu?

Apa-apa jenis sistem perakaunan dapat memberikan faedah besar kepada perniagaan kecil. Manfaat ini diperkuat dengan sistem perakaunan bersepadu, yang secara automatik menerima dan menghantar aliran data berterusan ke seluruh operasi kewangan anda. Sistem bersepadu menghilangkan keperluan untuk memasukkan semula data, dan juga memastikan bahawa rekod anda sentiasa terkini.

Petua

Sistem perakaunan bersepadu adalah perisian aplikasi di mana semua ciri yang diperlukan saling berkaitan. Ini mengelakkan keperluan untuk mempunyai buku atau rekod yang berasingan untuk tujuan pesanan, kos dan kewangan.

Definisi Perisian Perakaunan Bersepadu

Dengan sistem perakaunan bersepadu, semua fungsi perakaunan disatukan ke dalam satu aplikasi yang mengimbangkan diri. Ini bermaksud bahawa tidak perlu memasukkan semula data dari satu sistem ke sistem lain, seperti memasukkan kembali data dari sistem pengurusan pesanan ke sistem perakaunan yang berdiri sendiri. Ini menghilangkan kemungkinan kesalahan manusia. Juga tidak perlu mendamaikan berbagai lejar dan fungsi, kerana ia diperbaharui secara automatik dan dalam masa nyata.

Hasilnya, perniagaan mendapat maklumat kewangan yang tepat dengan lebih cepat. Ini membantu pengurusan membuat keputusan perniagaan yang tepat dan pembetulan kursus dengan serta-merta, berdasarkan data yang tepat pada masanya.

Ciri Sistem Maklumat Bersepadu dalam ERP

Sebilangan besar sistem akan mempunyai modul teras dan bukan teras. Modul teras merangkumi akaun belum terima dan lejar hutang akaun, lejar umum, pesanan pembelian, inventori stok, pengebilan dan pembukuan.

Modul bukan teras cenderung menjadi tambahan pilihan yang boleh anda beli atau kembangkan, bergantung pada keperluan perniagaan anda. Ini termasuk ciri-ciri seperti pemprosesan pembayaran elektronik, pungutan hutang, penggajian, lembaran waktu, perakaunan jabatan, sokongan untuk cukai berbilang mata wang atau nilai tambah, dan lain-lain. Beberapa sistem perencanaan sumber syarikat (ERP) yang terintegrasi juga akan menghubungkan modul pengurusan perakaunan dan kewangan anda dengan sistem pengurusan inventori dan hubungan pelanggan.

Mana-mana modul yang disertakan, semuanya mempunyai rupa dan nuansa yang sama dan saling terhubung dengan lancar.

Apa Kelebihan Sistem Bersepadu?

Dengan perakaunan tidak bersepadu atau mandiri, seseorang mesti mengambil maklumat secara manual dari sistem pesanan syarikat dan memasukkannya ke dalam sistem perakaunan. Ini mengundang kesalahan manusia dan bermaksud bahawa data perakaunan anda selalu ketinggalan. Pengurus mungkin tidak dapat membuat keputusan terbaik apabila maklumat yang mereka perolehi sudah lapuk dan berpotensi salah.

Sebaliknya, sistem bersepadu membolehkan data mengalir dengan lancar dari satu modul ke modul yang lain. Anda mendapat gambaran masa nyata mengenai kewangan perniagaan kerana semuanya masuk ke dalam sistem perakaunan sebaik sahaja pesanan diproses. Pekerja juga lebih cekap, kerana mereka tidak membuang masa berharga untuk mengkodkan maklumat yang sama dua kali atau memeriksa bahawa satu fungsi sesuai dengan yang lain.

Bergantung pada modul sistem anda, anda dapat melakukan beberapa proses perakaunan yang cukup canggih seperti pengiraan kos pekerjaan atau komisen penjualan secara automatik. Ini rumit dengan sistem yang berdiri sendiri kerana perisian pembukuan asas tidak akan "bercakap" dengan sistem pengurusan pesanan atau sistem CRM anda, jadi tidak tahu kos, komisen atau orang yang berkaitan dengan pekerjaan atau projek mana.

Cara Memilih Sistem Perakaunan Bersepadu

Anda boleh membeli sistem perakaunan bersepadu dari luar rak, mengembangkan sistem pesanan khusus secara dalaman atau membuat gabungan kedua-duanya. Pilihannya seluas mana dengan banyak produk dan pelaksana untuk dipilih. Setiap sistem dilengkapi dengan set modul dan rancangan harga yang berbeza, yang menjadikannya sukar untuk membandingkan epal-dengan-epal.

Anda harus mempunyai idea yang jelas mengenai kemampuan yang anda perlukan sebelum memulakan membeli-belah. Laporan mana yang anda perlukan untuk menghasilkan sistem? Adakah anda memerlukan ciri seperti pengurusan projek, penjejakan masa dan pembayaran gaji? Berapa banyak pengguna yang perlu mengakses sistem? Beberapa sistem akan menubuhkan banyak pengguna tanpa kos tambahan; yang lain akan mengenakan bayaran kepada anda untuk setiap pengguna tambahan.

Sebilangan besar sistem menawarkan tempoh percubaan percuma sehingga anda boleh mencuba perisian sebelum membelinya. Walau bagaimanapun, memerlukan sedikit masa untuk kakitangan tidur dengan sistem baru. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk membuat kakitangan bermain-main dengan beberapa pilihan sebelum memilih sistem fungsi, kegunaan dan - tentu saja - kos.