Mengapa Penggunaan CPU Saya Tertinggi 78% Ketika PC Saya Memanaskan

Lonjakan penggunaan CPU ketika komputer anda dimulakan tidak jarang terjadi, tetapi beban tinggi yang luar biasa dapat disebabkan oleh terlalu banyak program yang cuba dimulakan sekaligus atau kesalahan dalam sistem anda. Sekiranya penggunaan CPU anda tidak berkurang dalam beberapa minit setelah log masuk ke komputer anda, selesaikan masalah dengan memastikan komputer anda terkini dan bebas dari ralat dan virus.

Periksa Permulaan Permulaan

Sebilangan besar program yang anda pasang dari masa ke masa akan berjalan secara automatik setiap kali anda memulakan komputer. Walaupun selesa, ini menambah beban pada CPU dan RAM anda. Buka Task Manager, kemudian klik tab "Startup". Lihat senarai program dan pastikan bahawa hanya program yang anda ingin buka pada permulaan yang diaktifkan. Untuk mematikan program apa pun, klik nama program, kemudian klik "Nonaktifkan." Anda boleh mengklik "Permulaan kesan" untuk menapis jumlah memori yang digunakan setiap program; apa pun, cuba hadkan bilangan program yang dibuka secara automatik.

Periksa Proses Individu

Kadang kala program atau proses individu dapat mengalami bug atau kesalahan, seperti kebocoran memori, yang dapat menyebabkan tekanan pada sistem anda lebih tinggi daripada yang diharapkan. Buka Pengurus Tugas, buka tab "Proses", kemudian klik "CPU" untuk menyusun semua proses anda mengikut tahap daya pemprosesan yang digunakan setiap program. Sekiranya anda melihat aplikasi menggunakan peratusan yang luar biasa tinggi yang tidak berkurang dalam beberapa minit, anda mungkin perlu menyelesaikan masalah program ini untuk kesalahan atau memasangnya semula.

Jalankan Pemeriksaan Ralat Disk

Utiliti CHKDSK Windows membolehkan anda mengimbas cakera keras anda untuk kesilapan sistem fail dan sektor buruk, dan dapat membantu memperbaiki kesilapan yang mungkin menyebabkan CPU anda berlebihan secara konsisten. Buka "Komputer", klik kanan pada cakera keras anda, kemudian klik "Properties." Klik tab "Alat", kemudian klik "Periksa." Walaupun tetingkap mengatakan anda tidak perlu mengimbas pemacu, scan juga; sekiranya terdapat kesilapan, anda akan diberi pilihan untuk memperbaikinya.

Imbas Virus

Perisian malware tertentu boleh menyebabkan tekanan pada CPU anda dan mencegah perkara lain berjalan dengan baik. Kadang-kadang ini dapat dilihat di Task Manager jika anda melihat proses yang tidak diketahui menghabiskan sebahagian besar kekuatan CPU anda, tetapi yang lain mungkin tersembunyi. Pastikan perisian anti-virus dan anti-spyware anda terkini, kemudian jalankan imbasan sistem sepenuhnya. Sekiranya anda tidak dapat menjalankannya dengan betul kerana kelewatan sistem, mulakan komputer anda dalam mod selamat dan jalankan imbasan dengan cara itu.

Kemas kini Sistem Operasi

Kesalahan atau bug dalam sistem operasi anda sendiri boleh menyebabkan lonjakan CPU, jadi pastikan sistem operasi anda terkini. Masalah-masalah ini sering diperbaiki dengan cepat setelah pengeluar sistem operasi anda melepaskan perbaikan terbaru, jadi periksa kemas kini sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk memastikan anda mempunyai tambalan terbaru.