Apa itu Mantra Syarikat?

Dengan kemasukan kerohanian Timur ke dalam budaya Barat, tidak mengejutkan bahawa idea mantra telah masuk ke dunia perniagaan. Dalam perniagaan, mantera merangkumi atau menggambarkan sepenuhnya pernyataan misi syarikat dengan cara ringkas dan tidak dapat dilupakan. Menurut Tim Berry dalam “Mantra, Mission Statement or Vision,” beberapa perniagaan menggunakan mantera sebagai pernyataan misi mereka.

Asal-usul

Dalam tradisi Hindu, mantera adalah frasa pendek atau kata tunggal yang diberikan oleh seorang guru untuk membimbing pemuja menuju pembebasan. Apabila diucapkan dengan penuh perhatian dan hormat, mantra bergema dengan suara alam semesta dan dengan semua kenyataan. Cara mantra berbunyi, getaran soniknya, sama pentingnya dengan kata-kata yang membentuknya. Kata, "mantra," diterjemahkan dari bahasa Sanskrit sebagai "untuk membebaskan diri dari pikiran," menurut laman web Mantra Sanskrit. Pengulangan mantra meningkatkan kekuatannya untuk membebaskan minda dari obsesi dan paksaan yang mengganggu kemajuan jiwa.

Penyataan Misi

Mantera boleh menggantikan pernyataan misi anda. Terapkan prinsip pernyataan misi semasa anda membuat mantera syarikat anda. Pernyataan misi menggabungkan kata-kata khusus untuk perniagaan anda untuk menentukan syarikat anda kepada pemilik anda, kakitangan anda dan pelanggan anda, menurut Berry. Pernyataan misi yang berkesan secara ringkas membezakan perniagaan anda daripada persaingan dan menceritakan kisah syarikat anda.

Mantra Syarikat

Mantera syarikat anda harus bergema dengan kakitangan dan pelanggan anda. Lebih daripada sekadar slogan, mantera anda menggambarkan apa yang anda hargai dan bagaimana anda mendekati setiap aspek perniagaan anda. "Kami Suka Logistik," adalah mantra UPS United Parcel Service. Berjumpa dengan kakitangan anda untuk sesi sumbang saran. Senaraikan kata-kata yang menggambarkan apa yang anda lakukan sebagai syarikat dan bagaimana anda ingin menyampaikan produk atau perkhidmatan anda. Teliti mantra korporat lain, seperti Nike, "Persembahan atletik autentik" dan Mary Kay, "Memperkaya kehidupan wanita," menunjukkan mantan ketua penginjil Apple, Guy Kawasaki dalam artikelnya, "Mantra Versus Missions." Apabila mantera berfungsi, kata Kawasaki, semua orang di syarikat akan dapat membacanya dengan mudah.

Kegunaan

Mantra boleh menjadi titik tumpuan seluruh syarikat untuk operasi harian. Seperti nenek moyangnya yang terkenal, apabila digunakan dengan betul, mantera syarikat anda menawarkan kaedah yang berkesan untuk memastikan pekerja tetap fokus pada matlamat dan nilai anda. Gabungkan mantera anda ke dalam kop surat, tanda dan bukaan syarikat untuk perjumpaan dan tempat percutian kakitangan. Anda mungkin mendapati bahawa mantera anda membantu menjawab soalan dan menyelesaikan masalah yang meletus dari hari ke hari.