Apa yang Perlu Tahu Tentang HR di Kedai Runcit

Profesional sumber manusia mempunyai cabaran unik ketika bekerja di sektor runcit. Pekerjaan runcit memang menuntut dan selalu berubah, memerlukan wakil HR untuk berjaga-jaga dan siap untuk apa sahaja. Bagi pasukan HR, persekitaran runcit dapat menampilkan pemandangan yang serupa dengan ladang ranjau; mengetahui cara membimbing aset manusia anda dengan selamat dapat meningkatkan keuntungan kedai anda secara dramatik.

Perolehan

Kadar perolehan yang tinggi menimbulkan masalah besar bagi sumber daya manusia, melumpuhkan jabatan ketika perancangan penggantian mula dilaksanakan. Kakitangan SDM anda harus mempunyai sistem untuk membantu mereka menjangkakan kenaikan dan kemerosotan di peringkat perniagaan, termasuk yang bermusim. Perlu diingat bahawa pengurus perniagaan runcit secara amnya mengekalkan pelaburan yang lebih besar dalam organisasi dan cenderung tinggal untuk jangka masa yang lebih lama sementara pekerja setiap jam mungkin tidak. Galakkan pekerja anda untuk berkembang dengan syarikat dengan mempertimbangkan penambahan pembahagian keuntungan, tinjauan prestasi biasa dan program penghargaan pekerja.

Pengambilan dan Pengambilan

Perekrutan adalah aktiviti berterusan untuk sumber daya manusia dalam industri runcit, seperti halnya tugas yang berkaitan dengan pengambilan dan pemberhentian kerja. Syarikat-syarikat ini dikawal ketat oleh undang-undang pekerjaan, yang memfokuskan sebahagian besarnya untuk melindungi pekerja. Diskriminasi semasa menemubual atau mengambil pekerja, dan kes penamatan yang salah adalah dua daripada masalah kompleks yang mungkin dihadapi oleh majikan di runcit. Adalah sangat bermanfaat bagi pemilik perniagaan runcit untuk menyerahkan tugas ini kepada profesional yang terlatih dalam isu sumber manusia.

Kesahan

Kepantasan yang jelas di banyak perniagaan runcit kecil mungkin mendorong undang-undang pekerjaan di bahagian belakang untuk pengurus atau pemilik perniagaan. Industri ini penuh dengan tuntutan hukum yang mahal, yang memerlukan profesional SDM untuk lebih berhati-hati dalam membuat pengurus bertanggungjawab untuk mematuhi undang-undang. Diskriminasi, gangguan dan waktu kerja yang sukar adalah beberapa masalah undang-undang yang sering melanda industri runcit. Jabatan sumber manusia yang penuh perhatian adalah barisan pertahanan pertama dalam melindungi perniagaan anda daripada pelanggaran serius ini.

Pampasan

Banyak perniagaan runcit melakukan amalan pampasan yang tidak adil atau saksama terhadap wanita atau pelbagai etnik. Tinjauan serantau terhadap 435 pekerja runcit yang diselesaikan pada Disember 2011 oleh Projek Tindakan Runcit mendedahkan bahawa wanita dalam pekerjaan runcit, terutama yang berwarna, dibayar $ 1,13 per jam lebih sedikit daripada rakan lelaki mereka. Terlibat dalam amalan kerja yang berat sebelah boleh membawa ke perbicaraan diskriminasi di mana perniagaan anda mungkin tidak pulih sepenuhnya. Profesional sumber manusia berusaha untuk memastikan perniagaan anda memperlakukan semua pekerja dengan adil dan konsisten.

Pengurusan Risiko

Kemungkinan kecederaan boleh berlaku secara besar-besaran kerana keadaan berterusan seperti pekerja tanpa latihan yang betul memunggah penghantaran besar atau menaiki tangga tinggi. Anggota SDM anda harus mengembangkan dan melaksanakan program latihan yang berfokus pada pengangkatan, pengendalian bahan kimia dan pendakian tangga, serta menangani situasi yang melibatkan pelanggan. Ini termasuk penyakit, jatuh atau kecederaan lain di kedai anda. Perwakilan sumber daya manusia anda harus melatih pekerja untuk mencari dan membetulkan keadaan yang tidak selamat di dalam kedai, seperti rak yang menonjol, tumpahan atau bahaya tergelincir yang lain. HR juga boleh mengatur kelas rendah atau tanpa kos dalam CPR untuk pekerja anda.