Cara Menukar Spreadsheet menjadi Rentetan Terhadap Koma

Apabila anda mengubah hamparan Microsoft Excel menjadi teks yang dipisahkan koma, proses output menggantikan tanda baca untuk pembahagian antara baris dan lajur dalam lembaran kerja. Satu baris sel di Excel berubah menjadi sebaris teks di mana koma menandakan sempadan lajur dan kembalinya gerbang menggambarkan hujung baris. Dokumen teks yang dihasilkan biasanya membawa ekstensi file ".csv" dan dapat digunakan sebagai input ke dalam banyak jenis perisian lain, termasuk pangkalan data, informasi geografi dan program tata letak halaman. Fail CSV dapat membantu anda menggunakan kembali data spreadsheet anda untuk tujuan perniagaan lain.

1

Klik pada tab "Fail" di pita Microsoft Excel dan pilih "Simpan Sebagai." Tetapkan menu tarik-turun "Simpan sebagai Jenis" ke "CSV" dan beri nama fail anda.

2

Gunakan antara muka navigasi fail di kotak dialog Save As untuk mencari pemacu dan folder yang anda mahu simpan fail CSV anda. Klik pada butang "Simpan" untuk memulakan proses eksport.

3

Klik butang "OK" di kotak dialog yang muncul, memberi amaran kepada anda bahawa eksport CSV menghadkan kandungan fail teks yang dihasilkan ke lembaran kerja semasa di buku kerja anda. Anda mesti menyimpan setiap lembaran kerja sebagai fail CSV individu untuk menangkap kandungan buku kerja dengan beberapa lembaran kerja.

4

Klik pada butang "OK" di kotak dialog kedua yang muncul, kali ini memberi amaran kepada anda bahawa beberapa aspek lembaran kerja anda mungkin tidak diterjemahkan ke dalam fail teks anda. Rumus ditukar menjadi nilai yang mereka kembalikan, jadi rancang untuk menyalin formula penting secara manual dari Formula Bar dan tampalkannya ke dalam fail teks jika anda memerlukan akses ke luar di luar Excel. Grafik, objek, grafik dan kandungan bukan teks lain tidak akan dihantar ke fail CSV. Selanjutnya, jika teks anda mengandungi simbol atau aksara, mencegah penggantian watak antara sistem operasi dengan menyimpan fail CSV anda dalam versi format fail yang sesuai dengan sistem operasi yang anda perlukan untuk menggunakan hasilnya.